БСП против изграждането на нови бежански центрове

БСП се обяви твърдо против изграждането на бежански центрове в Любимец, Елхово и Малко Търново, предаде репортер на БГНЕС.

От поръчка, обявена от МВР, стана ясно, че в Малко Търново ще бъде построено селище за 280 мигранти. То ще е на площ 7,5 декара и ще се финансира от европейския фонд „Убежище, миграция и интеграция“. Плановете предвиждат изграждането на площадка за 1600 души и в Елхово

Вече е обявена обществена поръчка за изграждането на площадки в трите населени места, където да бъдат разположени контейнери с различен капацитет.

„Всичко това се случва на фона на обезлюдяването на Странджа. Левицата е против изграждането на подобни центрове и искаме да питаме управляващите дали се крие информация от българската общественост за връщане на мигранти към България от Западна Европа, предимно от Германия. Настояваме тази обществена поръчка да бъде отменена“, призова Елена Йончева, говорител на ПГ на БСП и водач на евролистата на партията.

Според съпартиецът ѝ Кристиан Вигенин подобни центрове не бива да се изграждат без да има необходимост от тях. „В момент, когато миграционният натиск е на практика нулев по нашата граница, а анализите не показват опасност от нова бежанска вълна в обозримо бъдеще, да се правят подобно проекти е ненужно. Само и само да се усвоят едни средства от ЕК. За пореден път едни средства да се разпределят на близки до властта фирми“, коментира Вигенин.

Според него по-притеснителното в случая е, че това се прави тихомълком и без съгласието гражданите и местната власт в трите общини. От БСП питат правителството дали съществува връзка между въпросната обществена поръчка и решението на Съда на ЕС отпреди няколко дни, което на практика позволи на германските съдилища да връщат обратно мигранти в страните, от които те са влезли на територията на Съюза. „Когато се изгражда такъв капацитет, рано или късно той ще влезе в употреба. Опасяваме се, че той дори допълнително може да стимулира връщането на мигранти. Това противоречи на българския национален интерес“, категоричен е Вигенин.

От левицата смятат, че по-разумен подход би било обществената поръчка да се прекрати, а средствата предоговорени и насочени към допълнителни мерки за охрана на границите ни. БСП обявиха още, че ще подкрепят протестите на гражданите от трите общини. /БГНЕС