БСП продължава преговорите за правителство

Националният съвет на БСП даде мандат за продължаване на преговорите с "Има такъв народ" и другите парламентарно представени партии с цел създаване на правителство, съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседанието на Пленума на партията, предаде репортер на БГНЕС.

"Заявавяме желанието си РСМ да стане член на ЕС, но не и за сметка на българския национален интерес и история", отчете Нинова.

Националният съвет на партията реши: дава мандат на групата за контакти да продължи преговорите. Да бъдат поканени на среща за преговори другите парламентарни партии - Демократична България и "Изправи се.БГ! Ние идваме!".

Да излъчи експертни групи, които да работят с експертните групи на другите партии. Разговорите да бъдат финализирани със споразумение за подкрепа.

Окончателното решение за подкрепа да бъде взето отново на Пленум след като резултатите от преговорите бъдат представени, и ИТН предстани конкретни имена за правителство. От разговорите, които снощи започнахме с ИТН, правим извода, че е възможно БСП да отстоява своите политики чрез приоритетите, които излъчваме, и които сега са предмет на дискусия, каза още Нинова.

Със 120 гласа "за" и един "против", без "въздържали се" пленумът на Националния съвет на БСП е приел няколко решения. „Обявяваме се, че искаме да гарантираме сигурност на гражданите и стабилност за България и ще положим усилия за съставяне на редовен кабинет и работещ парламент. Нашата цел парламентът и правителство да довършат пълното разграждане на досегашния модел на управление”, каза Нинова.

Тя изброи пет ключови приоритета, които залагат в политиките по съставяне на правителство. Първият е социалната политика и политиката по качество на живот, която включва борба с неравенствата и бедността, увеличение на доходите, в това число преизчисляване на пенсиите, политика за младите хора и работещите. Следващите четири приоритета са: здравеопазване; образование, наука и култура; борбата с корупцията и качествена съдебна реформа; възстановяване на икономиката.

Лидерът на БСП посочи, че има две теми според решението на Националния съвет, които те не приемат от това, което е заявено досега или се коментира. „Първото - налагане на либерален модел на управление на оттегляне на държавата като основен регулатор и собственик на активи, които са от ключово значение за националната сигурност на страната и за хората разбира се, в частност приватизацията на ББР, концесиониране на пътища и т.н. Второ - заявяваме желанието си Република Северна Македония да стане член на ЕС, но препотвърждаваме позицията си, че това не бива да става за сметка на българския национален интерес и българската история”, каза тя.

Преди началото на пленума част от вътрешнопартийната опозиция посрещна пристигащите на заседанието социалисти с викове "Оставка" под прозорците на Корнелия Нинова. Тя самата коментира протестите така: "60 човека, организирани, предвождани от Кирил Добрев, Калоян Паргов и Весела Лечева, ви показват точно силата на вътрешната опозиция. 60 от 82 000 членове на партията. Тези хора не представляват никого освен себе си, те не са упълномощени от партийните членове и партийните организации да правят това. Не могат да ми искат точно те оставката, защото те не са ме избрали. Те работеха срещу моя избор, те работеха срещу прекия избори, така че те не са хората, които са ме избрали. За мен е изключително важно мнението на онези близо 80% от гласувалите, които ме избраха”, каза тя и посочи, че посочи, че до момента никой в залата не е поставял въпроса за оставката й. /БГНЕС