БСП: ПП държи кодовете за вота, Петков: Ще Ви съдя за клевета

Дебатите в Народното събрание за промените в Изборния кодекс доведоха до остри спорове и взаимни нападки между доскорошните коалиционни партньори от БСП и "Продължаваме промяната" /ПП/, предаде репортер на БГНЕС.

Депутатът от БСП Георги Свиленски директно обвини бившия премиер и съпредседател на ПП Кирил Петков в кражба на вота. "Два дена казвам защо БСП няма да го оттегли. Защото откраднахте изборите, ето затова БСП няма да оттегли закона. Защото вашият съпредседател и бивш премиер (Кирил Петков, бел.ред.) дойде и каза оттеглете закона и ще ви дам кодовете. Кой е той, че да държи кодовете на машините в България? Ако продължавате, утре ще ви кажа и други работи. Внимавайте какво говорите, внимавайте какво правите с БСП, защото това, че стоим и мълчим не значи, че не можем да говорим. Сега казах само първото изречение, утре очаквайте второто, сряда и четвъртък - довършека. От вашата парламентарна група ще останете само 15 човека". Това каза Георги Свиленски след като депутати от ПП и "Демократична България" обвиниха БСП в желание да ликвидира машинния вот.

В дебата се включи лично и самият Кирил Петков, който се закани да съди Свиленски. "Дадох ви възможност да поправите една грешка, която мисля, че вие несъзнателно сте направили. Но с вашето изказване сега аз мисля, че вие сте готов да излъжете хората в тази зала. Следващата седмица ще подам иск срещу вас, както подадох и срещу г-н Борисов. Всеки, който лъже за толкова важни неща, трябва да понесе своята отговорност и българският съд ще бъде арбитър за продължаване на тази тема", каза Кирил Петков.

Отговорът на Свиленски не закъсня и той отправи ново предупреждение към Петков с думите: Нали знаете кой настъпва мотиката два пъти по един и същи начин? Защо го правите? Никога не съм си измислял и не съм говорил неверни неща от парламентарната трибуна.

Депутатът от ПГ на ГЕРБ Тома Биков призова Петков да не прави дуплика на Свиленски, защото ще задълбочи проблема, който очевидно не осъзнавал. "Това, което се чу днес, което каза Свиленски, е скандално и със сигурност не е в полза за връщане на доверието в изборния процес. Обвинението към вас, че сте осъществявал търговия с влияние граничи с далеч по-сериозни неща от един парламентарен дебат", подчерта Тома Биков.

Гласуването на промените в Изборния кодекс остана за следващата седмица. /БГНЕС