БСП осъжда "ескалацията на конфликта" в Украйна

"БСП осъжда ескалацията на конфликта в Украйна и предприетата военна офанзива на руската армия. Тези действия са в нарушение на устава на ООН и принципите, залегнали в Заключителния акт от Хелзинки. Заедно с това настояваме международната общност да сложи край на двойните стандарти в прилагане на международното право", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

БСП осъди агресията на Русия, но не подкрепи санкциите на ЕС.

"БСП не подкрепя въвеждането на икономическите санкции от страна на ЕС срещу Русия, тъй като те се доказаха в годините като неефективни и безрезултатни, както и с оглед на бъдещите негативни последици от тях за българската икономика и за гражданите" , заяви Нинова.

България не е изнасяла оръжие за Украйна.

"Българският парламент не е издавал разрешение за износ на оръжие за Украйна. Искам да припомня някои принципи. След подписването на Минските споразумения още тогава междуведомствената комисия е приела указ, който на практика да не разрешава износ към Украйна.С тези правни актове се налага ембарго на търговията с оръжие", заяви Нинова след заседание на Националния съвет на БСП./БГНЕС

Категории:

Тагове: