Брюксел предлага нови мерки за борба с трафика на хора в ЕС

Повечето жертви на трафик на хора в Европейския съюз са граждани на ЕС, заявиха днес от Брюксел при представянето на планове за затягане на съществуващите мерки за борба с тези престъпления.

Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешни работи

Промените включват добавянето на принудителните бракове и незаконното осиновяване като форми на експлоатация, които следва да бъдат инкриминирани. Брюксел иска също така да обяви за незаконно съзнателното използване на услуги като проституция или строителна работа, предоставяни от жертви на трафик.

В отговор на нарастващото преместване в онлайн среда Европейската комисия иска също така по-строги санкции срещу компаниите, отговорни за престъпления, свързани с трафика на хора.

Понастоящем тези мерки са доброволни за страните от ЕС. Но комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви пред репортери, че "много малко държави-членки, ако изобщо има такива, са го направили".

"Видяхме, че броят на заподозрените в престъпления се е увеличил (през) последните години, но броят на осъдените лица не се увеличава много. Така че все още има огромен проблем с безнаказаността", добави Йохансон.

Добавянето на тези изменения към съществуващото законодателство ще ги направи задължителни за всички 27 държави от ЕС.

Всяка година в ЕС се регистрират повече от 7000 жертви на трафик, въпреки че това е "само върхът на айсберга", каза Йохансон.

Жените и момичетата съставляват 63 % от жертвите, а малко под една четвърт от тях са деца. Мнозинството - 53 %, са граждани на ЕС.

Повече от една трета от децата-жертви са жертви на трафик в собствената си страна, каза Йохансон. "Така че не е необходимо да преминавате границата, за да станете жертва на трафик."

Повечето жертви - 51% - са жертви на трафик с цел сексуална експлоатация, а 28%, предимно мъже, са жертви на трудова експлоатация, а като високорискови сектори са посочени селското стопанство, строителството, горското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, услугите по почистване, домакинството и домашната помощ.

Сега предложенията на Европейската комисия трябва да бъдат официално одобрени от Европейския парламент и от Европейския съвет, за да бъдат транспонирани в националното законодателство. /БГНЕС, Евронюз

Брюксел / Белгия