Брюксел планира "зелен" статут за ядрената енергетика и газа

Брюксел възнамерява да даде "зелен" статут на ядрената енергетика, твърди британският вестник "Файненшъл таймс". Според документа, цитиран от бизнес вестника, Европейската комисия е предложила да се инвестира в нови атомни електроцентрали поне още две десетилетия, а в природния газ едно десетилетие. Отбелязва се, че това е класификация в рамките на таксономията на ЕС.

Изданието цитира предложения от документ за предоставяне при определени обстоятелства на "зелен статут" на "спорни" енергийни източници, които включват ядрена енергия и природен газ. Според вестника решението е дошло, след като водена от Франция група държави с развита ядрена енергетика, поиска таксономията „да не наказва енергийните източници, които осигуряват по-голямата част от тяхното производство на електроенергия“.

Таксономията на ЕС определя списък с икономически дейности, които са обявени за „екологично устойчиви“. Той е формиран като част от „Зелената сделка“, насочена към намаляване на негативното въздействие върху околната среда. Преминаването към климатична неутралност също беше част от сделката. Таксономията, по-специално, има за цел да подпомогне преките инвестиции в проекти, определени като по-екологични. /БГНЕС