Брюксел официално одобри деблокирането на средствата за Полша

Брюксел официално одобри деблокирането на средства от ЕС за Полша, с което се открива пътят за плащания в размер на над 136 млрд. евро в периода до 2027 г. след усилията на страната да зачита принципите на правовата държава, предаде АФП.


Решението, с което се слага край на дългогодишните борби между Брюксел и Варшава, беше обявено първоначално миналата седмица от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на посещение в Полша.

Много европейски фондове, предназначени за Полша, бяха блокирани от Комисията в отговор на спорните реформи в съдебната система, проведени от предишното правителство на партията "Право и справедливост" (ПиС), които бяха свалени от власт на парламентарните избори през октомври миналата година. Те бяха обвинени по-конкретно в подкопаване на независимостта на съдиите.

На 20 февруари правителството на Доналд Туск представи план за действие за привеждане на Полша в съответствие с европейските съдебни стандарти.

Комисията одобри изплащането на първия транш от 6,3 млрд. евро по плана за възстановяване след Ковид-19 от общата сума, която може да достигне 59,8 млрд. евро под формата на заеми и безвъзмездни средства до 2027 г., ако Полша изпълни всички изисквания по отношение на реформите и инвестициите.

Полша е изпълнила условията, свързани с "дисциплинарния режим за съдиите", и "задоволително е осъществила укрепването на системите за одит и контрол", заяви говорителката Веерле Нютс на ежедневен брифинг.

"Вследствие на предприетите от Полша реформи Комисията също така счита, че Полша изпълнява условията, свързани с Хартата на основните права на ЕС, което ще ѝ позволи да получи достъп до 76,5 млрд. евро за програмите за политиката на сближаване за периода 2021-2027 г., европейските програми в областта на рибарството и селското стопанство и програмата за финансиране на вътрешните работи", обяви говорителят Щефан де Кеерсмайкер. /БГНЕС