Британец поизпоти Надал, но Матадорът започна успешно защитата на титлата в Мелбърн

Рафаел Надал намери място във втори кръг на Откритото първенство на Австралия, след като надви Джак Дрейпър в четири сета – в отделните части 7-5, 2-6, 6-4, 6-1, за близо три часа и 45 минути игра на Централния корт.

Първият сет мина под диктовката на сервиращите в по-голямата си част, като британецът отрази една точка за пробив в осмия гейм, но не успя да се справи при втората, а с това загуби и сета. Дрейпър, който стигна до полуфиналите във втория турнир в Аделаида миналата седмица, дръпна на бърза ръка с 4-0 във втория сет след два пробива, като не допусна изненада до края на частта. В третата обаче започнаха да се появяват признаци на умора у британския талант, който използва на няколко пъти помощта на физиотерапевт за разтриване на бедрата.

Рафаел Надал бе тестван на старта на Аустрелиън Оупън.

Надал имаше предимство от 4-1 и пробив, но Дрейпър възстанови паритета. В крайна сметка той загуби частта с 4-6. Британецът започна уверено в четвъртия сет, правейки пробив, но това бе и всичко от негова страна. Действащият шампион в Мелбърн влезе в серия от шест поредни гейма, а Дрейпър доигра мача. В последните няколко гейма придвижването му на корта видимо бе ограничено и така Надал се класира за следващата фаза.

Дрейпър завърши с 13 аса срещу 6 на сметката на 22-кратния шампион от Големия шлем. Матадорът направи шест уинъра повече от съперника, а непредизвиканите грешки бяха равени – по 46 и за двамата. В спор за място в трети кръг той ще играе с американеца Маккензи Макдоналд, който пречупи сънародника си Брандън Накашима в петсетова битка.

За следващата фаза се класираха още Франсиско Серундоло, Яник Синер, Томас Мартин Ечевери, Ботик ван де Зандсхулп, Корентен Муте, Дзюнчън Шан, Йосуке Ватануки, Хуберт Хуркач, Себастиан Корда, Йошихито Нишиока, Денис Шаповалов, Талон Грикспор, Карен Хачанов, Франсис Тиафо, Таро Даниел, Иржи Лехечка, Джейсън Къблър и Далибор Свърчина. /БГНЕС