Брейвърман: Неконтролираната миграция е екзистенциално предизвикателство

Британският министър на вътрешните работи Суела Брейвърман предупреди, че неконтролираната миграция представлява "екзистенциално предизвикателство" за западните държави и призова за пренаписване на договора, който оказва влияние върху световната политика за предоставяне на убежище през последните седем десетилетия. Изказването й предизвика гневни реакции сред правозащитната общност по целия свят, съобщи Би Би Си.

В обръщение към мозъчния тръст "Американски институт за предприемачество" във Вашингтон Брейвърман заяви, че Конвенцията на ООН за бежанците е разширила определението за "преследване" и е увеличила броя на хората, които отговарят на условията за получаване на бежанска закрила.

Брейвърман, която е смятана за възможен бъдещ лидер на управляващата Консервативна партия, призова за глобално преразглеждане на подхода към имиграцията, която вероятно ще бъде ключов въпрос на общите избори във Великобритания, очаквани през следващата година.

Конвенцията на ООН от 1951 г. - правната основа за закрила на бежанците в световен мащаб, ратифицирана от Великобритания и около 150 други държави - утвърждава принципа, че държавите, които са подписали споразумението, трябва да защитават цивилни лица, бягащи от конфликти или преследване.

Брейвърман заяви, че съдебната практика, произтичаща от конвенцията, е намалила прага, така че търсещите убежище трябва да докажат само, че са изправени пред "дискриминация", а не пред реален риск от изтезания или насилие.

"Точно както е основно правило в историята, че нациите, които не могат да защитят границите си, няма да оцелеят дълго, така е и основно правило в политиката, че политическите системи, които не могат да контролират границите си, няма да запазят съгласието на хората и следователно няма да издържат дълго", каза Брейвърман.

„Броят на хората, които могат да кандидатстват за убежище, е достигнал "неустойчиви" нива и "да си гей или жена и да се страхуваш от дискриминация в страната си на произход е достатъчно, за да получиш закрила", каза тя.

Правителството твърди, че конвенцията на ООН е една от най-големите правни пречки за справяне с проблемите на хората, пристигащи във Великобритания с малки лодки, и за изпращането им или у дома, или в така наречените сигурни трети страни като Руанда.

Спирането на пристигащите с малки лодки през Ламанша от Франция е приоритет за министър-председателя Риши Сунак. През тази година са открити почти 24 000 души, които са преминали през Ламанша, въпреки обещанието на Сунак да "спре лодките".

Защитници на правата на човека, опозиционни политици и дори някои членове на собствената ѝ партия разкритикуваха речта на Брейвърман.

Стюарт Макдоналд, член на парламента от Шотландската национална партия, заяви, че тя е проявила "ужасяващи, гадни и жестоки инстинкти, които са в разрез с обикновеното благоприличие".

В речта си Брейвърман заяви, че търсещите убежище трябва да бъдат задължени да подадат молба в първата сигурна страна, до която достигнат.

"Огромното мнозинство от тях са преминали през няколко сигурни държави, а в някои случаи са пребивавали в сигурни държави в продължение на няколко години", каза Брейвърман./БГНЕС