Производителите и лидерите в индустрията сега се надяват да увеличат поръчките за чужбина, за да компенсират загубите си. Но както признава Лучано Сади Андраде, маркетинг мениджър в Companhia Müller de Bebidas: „Винаги е било предизвикателство ... да се обясни концепцията за кашаса за външния пазар“.
И така, какво точно е кашаса? Произнесено „ka-SHAS-sa“, това е високо алкохолна напитка, която се дестилира от сок от захарна тръстика. Това, казват в Бразилия, я различава от рома, който обикновено се прави от меласа, останала след преработката на захарна тръстика в захар.
Феновете на кашасата казват, че питието е по-свежо и по-плодово от рома.
Смята се, че кашаса, която може да се произвежда само в Бразилия, е била дестилирана за първи път в страната през 1516 г. Това означава, че е предшествала производството както на рома, така и на текилата.
Смята се също за третия най-произвеждан алкохол в света след водката и китайската бяла ракия байджу.
Страната произвежда около 800 милиона литра кашаса годишно, но само около 1% се изнася в чужбина./БГНЕС