Бранимира Маркова: На Олимпиадата ще отидат най-добрите ни две гимнастички

"Имаме две спечелени квоти, в отбора наистина има две много силни гимнастички. На Олимпиадата ще отидат най-добрите две гимнастички, все още предстоят много състезания, ще следим тяхното представяне до Европейското първенство". Това заяви Бранимира Маркова, треньор на националния отбор по художествена гимнастика - индивидуално, предаде репортер на БГНЕС.


Квотите за Париж не са поименни, като за момента фаворитки да заминат за френската столица изглеждат Боряна Калейн и Стилияна Николова, но по-младите Елвира Краснобаева и Ева Брезалиева се представят много силно в последните месеци. "В индивидуалното се сформира отбор от много силни състезателки. Състезателният период започна, вече имам две участия - в Марбея (Гран при) и Атина (Световна купа). Създаде се една много добра вътрешна конкуренция, която ги кара да тренират, да работят много мотивирано и да се развиват изключително добре. В Марбея Стилияна Николова спечели многобоя, в Атина Елвира Краснобаева и Ева Брезалиева заеха първите две места. В Световната купа ще вземат участие Стилияна Николова и Боряна Калейн", коментира Маркова на пресконференция преди Световната купа в София на 12-14 април.

"Ние отново сме изключително развълнувани, че имаме възможността да съберем в София световния елит на художествената гимнастика, тъй като това е олимпийска година и всички наши конкуренти участват на почти всяко възможно състезание. Ще бъде много силна надпревара, от най-добрите гимнастички в индивидуалното няма да видим единствено актуалната световна шампионка Дария Варфоломеев, а от ансамблите няма да дойдат единствено Китай. Всички останали идват с най-добрите си гимнастички, така че очаквайте много интересно състезание", разкри вицепрезидентът на Българската федерация по художествена гимнастика Невяна Владинова.

Преди Световната купа в столицата ще се проведе и международен турнир "София къп", който ще бъде в зала "София" от 5 до 7 април. "За втора поредна година БФХГ, благодарение на нашия генерален спонсор Palms Music, е подсигурила награден фонд в размер на 20 000 евро за участието на жените-индивидуално", обяви генералният секретар на Федерация Росина Атанасова.

"Ансамбълът работи изключително усърдно и мотивирано, така че се надявам да се представят достойно в стартовете преди Олимпийските игри. Очакванията винаги са притискали момичетата, наистина има огромно напрежение в момичетата, мисля, че ще се справят, въпрос на концентрация. Те са много различни с предишните поколения, нямам никакви проблеми с мотивацията. Знаете, че при нас дисциплината е на изключително ниво", каза треньорът на ансамбъла Весела Димитрова. /БГНЕС