Божков: Ако одържавят лотарията, напускам Левски

Собственикът на Левски Васил Божков потвърди официално, че няма да има възможност да финансира клуба и ще го напусне, ако бъде приет проектозаконът за хазарта, според който само държавата ще има право да организира лотарийни игри, предаде репортер на БГНЕС.

Васил Божков потвърди, че няма да може да финансира Левски, ако бъде приет новият закон за хазарта.

Днес Божков говори преди медиите преди втората си среща с феновете на тима на стадион "Георги Аспарухов" по повод бъдещето на клуба. Той още веднъж заяви, че проектозаконът е в разрез с Конституцията на България. "Ние сме за закон, тук има грубо нарушение на конституцията на България. Тя е върховен орган и трябва да се спазва. За здравето на нацията гледаме, взимаме го от единия и го даваме на друг. Това дали ще помогне за здравето? За други мерки от страна на държавата, ако съм нарушил закона. Ако одържавят Лотарията, просто няма да имам възможност да финансирам клуба. Иначе съм готов да остана начело, но не виждам смисъл. Надявам се премиерът да вземе правилно решение", коментира Божков, визирайки предстоящата среща между феновете на Левски, Бойко Борисов и спортния министър Красен Кралев в петък.

Изпълнителният директор на Националната лотария Димитър Ганев даде повече информация за финансовото състояние на Левски към момента. "Ние сме в Левски по-малко от 11 месеца. В този срок към момента от спонсорски договори и дарения свързани с г-н Божков в Левски са постъпили малко под 19 милиона лева. Има още едни пет милиона, които са под формата на дългосрочно финансиране, което е от Националната лотария, което е до 2023-та година минимум и тогава ще се вземе решение дали това ще се вкара в капитала или може да се опростят, което е по-вероятният вариант. Към момента какво е погасено - погасени стари задължения в размер на 7,3 милиона - визирам стари задължение, преди да дойдем ние - към данъчни, към осигуровки, към мениджъри, към футболисти. Към момента Левски има споразумение с НАП за разсрочване на задълженията, което клубът спазва и съм сигурен, че НАП ще потвърди това. Към момента нямам просрочени задължения. Левски е абсолютно платежоспособен и не се притеснява от своите кредитори, които така или иначе имат някакви стари неща, които непрекъснато излизат", коментира той.

Ганев допълни, че е подсигурено финансирането за зимната подготовка на тима и лагерите в Сандански и Турция, както и за новите попълнения, като днес бе привлечен четвърти нов футболист за по-малко от месец.

Той обаче потвърди, че Виваком ще съди клуба за неизплатени суми. "Виваком е отправил писмена претенция през месец август за частично връщане на парите. Виваком има изпълнителен лист и Виваком води дело срещу Левски. Става въпрос за малко над 3 милиона лева.

Главният акционер на Левски Георги Попов разкри, че дело срещу "сините" ще има и от страна на Главболгарстрой. "Днес получих обаждане от изпълнителния директор на Главболгарстрой, който каза, че ги предизвикваме да ни съдят, така че те също ще заведат дело", каза той. Попов уточни, че става въпрос за сума малко над 3 милиона лева, но от Левски считат, че не дължат тези пари и ще се съдят за изплащането им. /БГНЕС