Божанов: Електронното управление ще изготви система за гласуване

Електронното управление ще осигури системата за електронно гласуване, вече има разработено техническо задание, дали тя ще бъде използвана за реални избори, е решение на Народното събрание. Това заяви министър Божидар Божанов пред НТВ тази сутрин.

По думите му за местните избори през 2023 година няма да е изготвена системата за електронно гласуване, но до следващите редовни парламентарни избори такава ще има.

До месец и половина с МВР ще сме подготвили измененията за отмяна на синия талон, каза още Божанов. Трудовата книжка също ще отпадне.

Министърът отново обясни, че личната карта ще е и здравна карта – ще има чип, който може да промени фиктивните хоспитализации. Така никой няма да може да клонира чипа, за да приеме даден човек фиктивно в болницата, например.

Ако държавата изиска смяната на личната карта ще е за нейна сметка, а ако е доброволна ще е напред във времето за наша сметка, каза още Божанов. Личната карта с чип няма да замени международния паспорт, защото той се изисква за държави извън ЕС, затова и ще остане. /БГНЕС