Ботев удари Локомотив в 114-то дерби на Пловдив

Ботев Пловдив надигра градския си съперник Локомотив с 2:1 у дома в едно от двете дербита на 22-ия кръг в Първа лига.

Ботев поведе в съперничеството между двата тима - 41 срещу 40 за "смърфовете".

На базата в Коматево първият точен удар бе на сметката на „канарчетата“, но той не затрудни стража на „смърфовете“ Лукас Рейдър. Гостите отвърнаха с добър шанс пред Парвизджон Умарбаев, но топката мина над вратата на Георги Аргилашки. След около 20-ина минути играта бе спряна поради хвърлени седалки от трибуните, а капитаните на двата тима Тодор Неделев на Ботев и Димитър Илиев на Локомотив трябваше да успокояват привържениците на двата състава. В края на полувремето „жълто-черните“ се разписаха след ефектна задна ножица на Антоан Бароан, но попадението правилно бе отменено поради положение на засада.

Малко след началото на втората част възпитаниците на Александър Тунчев получиха правото да изпълнят дузпа, която обаче бе изпусната от Илиев. Пропускът на капитана бе наказан в 76-та минута, когато Неделев центрира от ъглов удар, а Виктор Генев с глава парира Рейдър и компания за 1:0. Десетина минути по-късно резервата Джак Лейн отбеляза втори гол, а Илиев вкара почетен гол за гостите след рикошет, който излъга Аргилашки.

Ботев удържа аванса си и поведе в съперничеството между двата отбора - 41 победи срещу 40 за Локомотив. Тимът на Азрудин Валентич е отново е трети в класирането с 39 точки. Локомотив е осми с 28 пункта. В следващия кръг „смърфовете“ приемат Берое, докато „канарчетата“ гостуват на ЦСКА 1948. /БГНЕС