Борисов: В Добрич и в Плевен ще чистя всичко до корен

Резултатите на ГЕРБ са много добри за състоянието, в което влязохме в тази кампания, заяви премиерът Борисов в Брюксел. След изборите за Европейски парламент лидерите на страните-членки на ЕС обсъждат резултата от гласуването и започнат процеса по номиниране на ръководителите на институциите на ЕС.

Борисов е в Брюксел за участие в неформалната работна вечеря на държавните и правителствените ръководители на ЕС

За мен днес аплодисментите в ЕНП са, че сме победили друг лидер в ПЕС. Няма как социологическите агенции да са засичали преднина на БСП. Това са 7%. Видяхме къде са отишли парите за медии, социолози, политолози и т.н. Резултатите на ГЕРБ са много добри за състоянието, в което влязохме в тази кампания. Ние сме първа политическа сила сред работещите, младите, интелигенцията. Губим при тези над 60 години и ниско интелигентните – тези без образование, каза премиерът Бойко Борисов преди заседанието на лидерите на ЕС.

По повод на оствката на Корнелия Нинова, Борисов каза: "Не се вглеждам в другите партии, а в моята. Следващите дни ще кажем какво правим и как".

Според премиера Борисов в предстоящите консултации за ръководните европейски позиции ще се прехвърлят много имена. „Следващите часове ще се изговорят много неща и ще започнат същинските преговори“, отбеляза министър-председателят и добави, че прибързването би било грешка. „Това ще бъде едно надбягване и който съумее да задържи коня си, както аз си задържах партията и последните две седмици я пуснах, и ги изпреварих просто с много дължини всичките победители, защото всичките се изкараха победители“, добави Борисов. По думите на Борисов все още е рано да се говори по въпроса за български еврокомисар. Премиерът изтъкна стремежа на страната ни Европейската агенция по труда да се установи в София и подкрепата, която търсим за това сред другите държави. Попитан от медиите за коментар относно поста председател на Европейската комисия, Борисов отбеляза: „ние като част от ЕНП подкрепяме Манфред Вебер, ние сме дисциплиниран член и нямаме колебания“.

Борисов заяви, че Мария Габриел е събрала най-голям брой преференции. Според Борисов тя е направила добра кампания, като разликата между нея и останалите кандидати е била потресаваща в нейна полза като знания, умения, интелигентност. „Най-много преференции има тя“, подчерта още Борисов. Той изтъкна също така, че Лиляна Павлова се е справила добре с Българското председателство на Съвета на ЕС. „Г-жа Златева й се надсмиваше за седмото място, но при нея не се получиха нещата в БСП. Нали помните? Аз имам принцип в живота – никога не прави това, което не искаш да ти правят. Никога не се надсмивай над победения. Никога, когато някой е паднал, не го ритай, а се наведи и му подай ръка“, каза още Борисов и благодари на президента за поздравленията по случай победата на изборите.

"В Добрич и Плевен ще чистя всичко до корен. Там можете да бъдете сигурни", закани се още Бойко Борисов.

БГНЕС припомня, че според информацията преди окончателните данни на ЦИК, ГЕРБ е с над 10% преднина в 9 града, ДПС - в 4, а БСП - в 3. БСП е първа политическа именно в Плевен и в Добрич. /БГНЕС