Борисов: Трябва да бъдем единни в борбата с пандемията

„Единни трябва да бъдат и институциите в борбата срещу пандемията, така че българските граждани да имат непоколебимо доверие в държавата в този момент и да са сигурни, че тя ще работи изцяло в техен интерес. Това заявих в телефонен разговор с президента Румен Радев“, написа министър-председателят Бойко Борисов в социалната мрежа Фейсбук.

„Човешкият живот трябва да бъде поставян на първо място, независимо от перспективата за икономически загуби. В хода на разговора подчертах, че за да бъде ясна цялата решителност на държавата за справяне със ситуацията с коронавируса, предприеманите мерки трябва да бъдат под формата на законодателство“, каза премиерът Борисов.

Той призова да се вслушаме в думите на генерал Венцислав Мутафчийски, които поиска прилагането на най-крути мерки, т.е. да останат да работят само хранителни магазини, аптеки, бензиностанции, банки и държавните институции.

„Гледайте го - гледайте с разума, сърцето си и всичките си сетива. Чуйте упрека му, болката му, гнева му. Осъзнайте отговорността му - неговата и на всички лекари, медицински сестри, санитари, учени, полицаи, щаб, РЗИ, местни власти. Слушайте всяка дума! Сега всичко зависи от нас, защото държавата - това сме ние!“, написа още премиерът Борисов.

Късно снощи премиерът е провел телефонен разговор с президента Румен Радев във връзка със ситуацията с коронавируса в страната. На него са присъствали също така председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Те са информирали държавния глава за мерките, които Щабът и правителството са предприели до момента.

Премиерът изтъкна пред държавния глава необходимостта всички институции да бъдат единни в борбата срещу пандемията, така че българските граждани да имат непоколебимо доверие в държавата в този момент и да са сигурни, че ще тя ще работи изцяло в техен интерес. Борисов акцентира и върху забележителния консенсус, с който Народното събрание гласува обявяването на извънредно положение в страната.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че за да бъде ясна цялата решителност на държавата за справяне със ситуацията с коронавируса, предприеманите мерки трябва да бъдат под формата на законодателство. По тази причина министър-председателят заяви намерението си да разговаря с представители на всички парламентарни групи.

Броят на пациентите с коронавирус у нас вече е 41 души, регистрирани са два нови случая. Единият е от София, а другият от Плевен. /БГНЕС