Борисов: Третият мандат има реални шансове, ако отиде в "Да, България"

Третият мандат има реални шансове да стане, ако отиде в „Да, България“. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

„Що се касае за третия мандат, има реални шансове да стане, ако отиде в "Да, България". Ако отиде в „Български възход“, може да събере някакво мнозинство, но то няма да е стабилно, няма да може да сработи така както на всички им се иска. Преди месец съм давал такова предложение, но тогава си мислех, че те са в добри отношения с хората, които дават мандатите“, каза Борисов.
Лидерът на ГЕРБ се извини на лидера на „Да, България“ Христо Иванов, че го е предложил за премиер и подчерта, че навремето е било престижно, ако кажат за някой, че става за премиер, но след като на този пост е бил Кирил Петков, нещата са девалвирали.
„Извинявам се на Христо Иванов, не съм искал да го заличавам като политик, това да те предложат за премиер не ми се струва като опит за заличаване, точно обратното си мисля. Не съм искал да го унищожавам като политик, но по принцип е редно, когато се обръщаш към една партия да се обърнеш към лидера. Ние в България сменихме обратно нещата - лидерите се крият поради някаква причина, а в същото време да се изтласкват напред техници“, каза Борисов.
Той припомни, че е работил добре с Иванов.
„Знам, че с Христо Иванов мога да се договоря, договаряли сме се и тогава подписваме един документ, вие се съгласявате или не се съгласявате и така се сформира мнозинство. Има и други подходи - ето правителството на проф. Габровски събра 115 депутати, "Да, България" ако искат да го променят, ако искат да не го променят, но ако прибавим техните 20, стават 135, изключително стабилно правителство. Ако искат да предложат само тяхно техническо, както искат да го нарекат правителство, важно е да се подпишем под това, което ще се изпълнява, за да знаем после, че няма да шикалкавят. Вариантът е в техните ръце и само в този вариант според мен може да има едно стабилно работещо правителство“, каза Борисов.
„Продължаваме промяната“ по ценности, щат не щат, тези неща трябва да ги подкрепят. За хубаво или лошо ПП зае мястото вляво с популистките си решения. „ДБ явно не иска да се съобразява с популистките им решения, видяхме го при гласуването на бюджета“, подчерта Борисов.
„ПП са в изолация във всичките законопроекти, които изброих, 63 депутати подкрепиха декларацията им, ние събрахме 115, е кой е в изолация?“, каза лидерът на ГЕРБ.
Борисов каза, че е оптимист за следващите няколко дни: „Миналата седмица гледахме изключително стабилни мнозинства и съм сигурен, че всички законопроекти за енергетиката ще минат с мнозинства. Депутатите не искат да са в сянка на това, което направи миналото правителство“.
И за хората с увреждания ще има огромно мнозинство, защото е правилно, и за горивата ще има огромно мнозинство, защото е правилно и за реакторите ще има огромно мнозинство, сигурен съм и преработването на ПВУ ще мине, защото е правилен, медиацията на всяка цена трябва да влезе, прогнозира още лидерът на ГЕРБ.
„Изключително важно е тези неща да минат, защото са изключително важни“, подчерта Борисов и се обърна към депутатите си и каза: „Вие сте в този парламент изключително дисциплинирани, виждам много ентусиазъм“. /БГНЕС