Борисов: Лично ще водя преговори с всички в НС, най-стабилна е коалиция между големите партии

Правя тази пресконференция с ясното съзнание, че още няма официални резултати, защото вчера ЦИК каза, че 100% са преброени протоколите, а вечерта се явиха още 11 секции. С това темпо ако се появяват по 11-15 нови секции - не мога да разбера как когато имаш 100% преброени протоколи, се явяват нови - може би това е инерция от миналите избори, когато се появяваха нови секции от чужбина.

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в първата пресконференция на партията след вота в неделя, предаде репортер на БГНЕС.

Изборите минаха, благодаря на всички български граждани, които ни подкрепиха. Повишихме резултата си, победихме и по отделно, и заедно, нашите основни опоненти.

Целта на изборите е да се излъчи правителство, това е целта на демокрацията. Единственото, което трябва да излъчи това НС, е редовно правителство. Каквато и да е цената за партиите, в противен случай нови избори означават същото. И са риск за парламентарната демокрация и република. Аз съм губил избори и знам колко е тежко. Но повече съм печелил де.

И затова няколко дни се мълчи. Поздравявам "Възраждане" за добрия резултат, Слави Трифонов се завърна в парламент, ДБ повишават резултата си.

Обръщам се към лидерите на партиите: по време на кампанията се чертаят разделителни линии, защото иначе ще има само една партия. Но след изборите - в демократичния свят, ако на една партия не стига да събере 121 депутати, както се видя този път, - се правят коалиции. Нашите естествени партньори са партиите, които са в зоната на тези, които подкрепят Украйна, на тези, които подкрепят Шенген, тези, които подкрепят процеса по влизане в Еврозоната.

Ние ще поканим абсолютно всички партии, които са в парламента. Най-стабилно управление, което би успокоило и бизнеса, и народа, е коалиция между големите партии. Това съм го казал дори преди изборите.

Неслучайно г-н Петков казваше, че ако втората партия не подкрепи първата, народът ще я накаже.

Разбирам ние да сме проявили мегаломания, да сме надували балони и да сме подреждали маси, - знам, че сътвореното за две години - с чудовищна инфлация и несигурност, обедняване, - всички разговори за политики минават през редовно правителство.

За политики ще говорим само с партиите, които решат да участват в редовно правителство.

Обръщаме се към най-голямата, защото това ще е най-добре за хората. Българите на тези избори казаха, че на тези избори не може само ГЕРБ, но и не може само ПП-ДБ.

В момента, в който Радев ни връчи мандата, ще поканим всички партии на разговори, каза още Борисов.

Нормално и правилно е тези, които са счупили държавата и са довели до тези дефицити, да участват в решаването на проблема. Нищо общо нямат местните избори с управлението на държавата. Ако са им важни местните избори, без редовно правителство няма да има бюджет на държавата. И всеки, който си прави тънките сметки, че някой ще хейти месеци наред този, който се е заел да вади каруцата от калта, няма да стане. Всички партии говориха за хаоса и за това как ще го решат - сега народът ни е дал право да го решим. Нека си поставят условията, нека ги обсъдим, и мисля, че това се очаква от тези избори.

Казвам им го най-приятелски - редовно, стабилно правителство с посока Европа и НАТО, - това са важните неща. Ако иска и Радев да участва, и ако счита, че има министри, които могат, - Радев след мен е най-дълго управлявалият - ако искаме да има приемственост, нямам разделителни линии с никого.

С "Възраждане" също ще говорим много сериозно - със 102 хил. им е нагоре резултата, и там само висшисти има гласували - не трябва да им се омаловажава резултата, каза още Борисов..

Днес няма да отговарям на други въпроси, защото всяка дума при така наранени хора, и всяка дума повече би огорчила още повече някого, а моята цел е да се обединяваме в името на държавата. Нека загубят партиите ни, но да спечели народът и държавата.

На инат няма да се приеме нито бюджет, нито правителство, допълни Борисов. Така че когато се събират и си говорят, нека да чуят нашата позиция.

От 14.00 до 16.00 имам лично време днес, и моля да не ме безпокоите, обърна се Борисов към медиите.

Ще бъда депутат, ще водя лично преговорите с политическите лидери, за да знам накрая кой ще носи отговорност. Няма да подкрепим импийчмънт на президента Радев, добави Борисов. /БГНЕС