Борисов: Благодаря на ЕК за обективния доклад (ОБНОВЕНА)

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Брюксел, където ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет.

На влизане в страната на ЕС, Борисов коментира и оповестения в сряда доклад на Европейската комисия.

Искам да благодаря на ЕК за изключително обективния доклад, който очертава напредъка на България, а и добре е описал какво още трябва да изпълним, за да бъдем отличници, заяви премиерът.

Ние ще стъпим твърдо на препоръките на Венецианската комисия, за да изпълним всичко, за което сме поели ангажимент за мониторинга върху България, каза още Бойко Борисов.

Възлагам големи надежди на днешния Европейски съвет, заяви още Борисов при пристигането си и даде пример с многото конфликти, които ни заообикалят. Борисов изтъкна миротворческата роля на ЕС. „Геостратегическото положение на България е такова, че сме изключително зависими от конфликтите, които са около нас. Отношенията между Азербайджан и Армения са много важни за този регион, настояваме незабавно да се прекрати огъня, тъй като поддържаме изключително приятелски отношения и с двете страни, много са ни важни за стокообмена“, заяви българският премиер. Борисов изтъкна, че страната ни е категорично против участието на трети страни в конфликта. Министър-председателят изрази надежда, че на базата на диалога и преговорите ще бъдат приети необходимите решения и за нормализиране на обстановката в Източното Средиземноморие. Премиерът отбеляза, че чрез дипломация могат да бъдат преодолени всички конфликти в близост до България. "Затова считам, че Европейският съюз много правилно проведе консултации, благодаря и на Шарл Мишел, както и на Германското председателство с канцлера Меркел, за умиротворяване буквално на нашия регион“, посочи министър-председателят Борисов.

В първия ден от дискусиите държавните и правителствените ръководители ще обсъдят външните отношения, по-специално тези с Турция, както и положението в Източното Средиземноморие. Очаква се лидерите да разгледат и отношенията с Китай, ситуацията в Беларус и случая с отравянето на Алексей Навални.

През втория ден европейските лидери ще се фокусират върху начините за задълбочаване и укрепване на единния пазар, за разработване на по-амбициозна промишлена политика и ускоряване на цифровата трансформация. Целта е да се повиши конкурентоспособността на промишлените сектори на ЕС в световен мащаб и да се увеличи тяхната автономност, да се ускори цифровият преход, както и да се постигне връщане към напълно функциониращ единен пазар възможно най-скоро.

През месец юли Европейският съвет постигна съгласие по безпрецедентен пакет за възстановяване, чрез който да се преодолеят последиците от COVID-19 върху икономиките и обществата на държавите членки на ЕС. Двата стълба на това възстановяване — екологичният преход и цифровата трансформация, в съчетание със силен единен пазар, ще насърчат нови форми на растеж и ще повишат устойчивостта на ЕС. /БГНЕС