Борисов: ПП направиха България три пъти по-зависима от Русия по време на санкции

Нашата политика е 100% диверсификация от „Газпром“. Незабавна! Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Комуникационните канали на ГЕРБ в социалната мрежа са били ударени снощи от хакерска атака. По-конкретно става дума за три публикации, които разкриват енергийните далавери на бившите управляващи от „Продължаваме промяната“. В рамките на няколко часа под публикации свързани с темата за газа и „Газпром“ са коментирали хиляди потребители, чийто профили са били видно фалшиви, заяви на извънредна пресконференция Георг Георгиев от ГЕРБ. Коментарите са били еднотипни, с еднакви правописни грешки, а профилите им са заимствани от руската социална мрежа „ВКонтакте“.

Една от атаките е свързана с разпространението на фалшива новина, че Бойко Борисов е заявил, че „Газпром“ трябва да се върне в България през 2023 г., което не отговаря на истината. Лидерът на ГЕРБ припомни думите си, които са били изопачени.
“Когато цитираш факти, най-трудно се опровергават. Пред вас вчера повече от категорично заявихме, че категорично сме за 100% диверсификация от „Газпром“ и не подкрепяме никакъв дългосрочен договор. И да кажат, че аз съм казал да удължим договора с „Газпром“ е абсолютна лъжа. Единственото нещо, което ги предупредих е да бъдат внимателни, ако искат да го спазват, ако искат не. Нашата политика е 100% диверсификация и понеже те не са съгласни се опитаха да ни запушат устата. Само че, от фейсбук направиха проверка, видяха, че сме казали истината и ни отпушиха профилите. Тази яростна атака дойде, защото вчера заявих, че ще докажем с цифри, че сме станали много по-зависими от Русия“, коментира лидерът на партията Бойко Борисов. "Искаме да подпишем подписката за диверсификацията от Русия, но те я скриха."

Борисов подчерта, че само за 5 месеца управление на ПП и тяхната коалиция, България е станала три пъти по-зависима от Русия по линията на стокообмена.
„Общото износът за първите четири месеца на 2022 г. е нараснал номинално с 33,6%, докато вносът нараства с 40,5%. Така търговското салдо се влошава с близо 2 млрд. лв. спрямо миналата година. Това е изтичане на ресурс на българската икономика“, посочи лидерът на ГЕРБ.
„Над 160% е нараснал вносът от Русия по време на санкции. Това ли е откъсването от руската зависимост уважаеми Христо Иванов и Атанас Атанасов, обръщам се към Вас, защото ви уважавам. ПП са ми ясни“, заяви Борисов.
Той подчерта, че със своята политика трите управляващи доскоро партии начело с ПП, са изнесли милиарди по посока на Русия, а сега организират танцуващи протести и твърдят, че президентът Румен Радев бил руският човек.
„Най-изгодното за Руската федерация правителство е това на ПП, ДБ и БСП. България стана три пъти по-зависима от Русия по линията на стокообмена.“, добави Борисов. Той отхвърли и техните нападки по отношение на газопровода „Балкански поток“, уточнявайки, че това е единственият проект, през който печелим за сметка на Русия стотици милиони от транзитни такси.
„На пет места, на пет точки от "Балкански поток" може да се получава газ от другаде, не само от Русия. И някой ако твърди обратното, можем веднага да тръгнем и лично да им покажа тези пет точки на системата", допълни Борисов.
Големият стратегически, европейски проект, беше Набуко, но Западът отстъпи на Русия и той се провали, допълни Борисов. /„Набуко-Запад“, наричан още Турско-австрийски газопровод, трябваше да превозва природен газ от турско-българската граница до Австрия през територията на България (424 km), Румъния и Унгария, като източници на природен газ трябваше да бъдат Азербайджан и Иран - бел. ред./.

Лидерът на ГЕРБ коментира и предложението на Слави Трифонов за провеждането на референдум за президентска република.
„Когато говоря за Слави Трифонов никога не бих го нарекъл певец от миналото, а бих го поставил сред най-добрите певци на България. Неговите песни се чуват навсякъде.
Не съм конституционалист и не знам дали с референдум може да се направи промяна на Конституцията“, каза Борисов.
Той смята, че политическите партии трябва да бъдат по-отговорни, лидерството също е отговорност.
„Най-големият проблем на ГЕРБ бе, че през тези 10-12 години нямахме реална опозиция. Сега, когато ние сме опозиция, видяхте каква е работата. Демокрацията изисква силни управляващи и още по-силна опозиция, тогава няма да си позволяват корупционни схеми. Към този начин на действие, който е в западните страни, ние трябва да се стремим“, добави Борисов. /БГНЕС