Борисов: Плочата на паметника на Съветската армия да се премахне

Мина една година от тази ужасна, кръвопролитна и агресорска война в Украйна. От първия ден на войната това знаме на Украйна седи в нашата централа като ясно заявява какво мислим ние по тази война.

Осъждането е фактор който, да, помага морално на Украйна. Но ние искаме освен на Украйна да помогнем и на България да бъде рамо до рамо с целия демократичен свят. И за това през тази една година, въпреки изключително колебливата позиция на Кирил Петков- аз няма да забравя как външният министър на Украйна се разхождаше безпризорен в коридорите на парламента и не посмяха да го поканят вътре в залата- може да се направи справка как постъпиха други народи в подобни случаи, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Присъединяваме се към колегите от ДБ по темата с плочата на паметника на Съветската армия - плочата да бъде премахната. Нека Столична община да изиска премахването на тази плоча, самата дума вандалски акт сигурно е такъв по смисъла на закона. Но за нещо толкова правилно, трябвало е да бъде премахната още в началото на войната.

Войната в Украйна е варварска агресия, не е освободителна война, затова всички бързи мерки от страна на областния управител. Не може в тази агресия кръвопролитие да заемаме подобна позиция както преди една година, сега трябва да сме ясни. Захариева е в Киев заедно с политици от 13 европейски държави по повод годишнината от войната, съобщи Борисов.

В същото време колебливата им позиция не даде възможност на правителството на Кирил Петков, което заедно с БСП и Възраждане не приеха закона, който ние внесохме за даване на въоръжение на Украйна. Изпуснахме много време, защото това беше времето, в което можеше и да реорганизираме нашата армия в материално отношение. Те предприеха друга тактика: да дават оръжия чрез посредници, като до ден днешен- слушах Петков каза, че не са дали дори един патрон за Украйна. Това е обогатило със сигурност посредниците, а след като е обогатило тях, по-малко оръжие е стигнало до Украйна.

Същото направиха и с посредниците на нафта и бензин- пак през посредници, пак по-малки количества са стигали до там, и пак много хора са станали богати.

Нашите предложения бяха директни, със закон, през държавния резерв; да застанем както Полша, както Румъния, и да помагаме на Украйна. Нещо повече, благодарение на тяхната глупост- или корупция, едно от двете, винаги го казвам; отидоха милиарди левове към руската компания Лукойл и по същото време всеки ден по един лев от нафтата и бензина са вадиха от джобовете на българите, за да се обогатяват едни хора. Това са фактите.

Успяхме в това Народно събрание да приемем закон, за да задължим правителството да прави това, приехме закон за диверсификация на ядреното гориво, приехме закон за нови ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй“, приехме закон за диверсификация на газа, и не мога да не отчета- навсякъде бяхме заедно с „Да, България“, ДПС и Български възход. Благодарение на тази четворна коалиция всичко се случваше в полза на демократичния свят, на България и на Украйна. Отделно като партия правихме лагери за децата от Украйна- помните, на морето, нашите младежи даряваха над 50, 100 хиляди лева за своите младежи колеги там, а преди месец тук бяха полеви командири и съветници от Украйна, за да благодарят за всичко това публично заедно с украинския посланик. /БГНЕС

По темата за еврозоната, Томислав Дончев от ГЕРБ заяви, че още преди година задно с експерти от ГЕРБ са коментирали, че най-големият бич, който ще бръкне в джобовете на хората е инфлацията. Още тогава коментирахме, че инфлацията ще е най-голямата пречка за приемането ни в еврозоната, посочи Томислав Дончев. /БГНЕС