Борисов: Петков и Василев да се дръпнат назад, да се направи експертен кабинет

Мисля, че и колегите от ПП-ДБ виждат, че по-подготвен премиер от мен няма, но аз се дръпнах на първия ред, за да дадем шанс да има правителство. Според мен и Кирил Петков и Асен Василев трябва да се дръпнат назад, да се направи един програмен, експертен, на база на програмата, на базата на отговорността кабинет и той да управлява четири години.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Борисов посочи: “Никога не коментирам слухове или писания или информации от медиите. Най-вероятно това е вътрешно контролирано изпускане на имена да ги чекират, при нас това не е представено”, коментира той във връзка с изтеклата информация, че Петков и Атанас Атанасов са част от проектокабинета на ПП-ДБ.

“Във вчерашния ден в МФ разбрахме колко е тежко финансовото състояние на държавата. Опитите да се върне бюджетът отново на служебното правителство считам не само, че не е правилно, а дори подло и безотговорно”, подчерта той.

Лидерът на ГЕРБ уточни, че днес ще получат бюджета. “Бюджетът е основата на политиките на каквото и да е правителство с каквито и да е личности. Отговорност включително и на партиите, които не са в преговорите, но които дружно в предишните парламенти щедро раздаваха пари, намаляваха данъци, трябва да понесем отговорност в парламента, а не да го връщаме на МФ и да искаме те да го представят с 3% дефицит. Това е опит Асен Василев да се скрие от провала на финансовата си политика”, категоричен е лидерът на ГЕРБ. Той отбеляза, че екипите по програма работят добре.

Борисов посочи, че за кабинет между двете партии ще искат да има и участници от страна на ГЕРБ. По отношение на това дали Асен Василев и Кирил Петков са приемливи за ГЕРБ като евентуални участници в правителство, Борисов каза:

“Ако те участват в правителство, ние ще предложим участие в правителство на знакови наши фигури”, каза той и даде пример с депутати като Томислав Дончев и Делян Добрев.

По думите му за съставяне на кабинет ГЕРБ ще говорят с всички. “Ако отиваме на избори, преди това да имаме бюджет. Това сме длъжни да го направим с ПП-ДБ, длъжни сме”, каза Борисов. /БГНЕС