Борисов: Нека саможертвата на Гоце Делчев да бъде пример за България и РСМ

"Днес се навършват 118 години от трагичната гибел на големия български революционер и македонски войвода Гоце Делчев, дал живота си за свободата и автономията на Македония и Одринско". Това написа във Фейсбук министър-председателят в оставка Бойко Борисов.

"Гоце Делчев е един от най-силните символи на общата ни история с Република Северна Македония, обща история, залегнала в основата на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. Нека неговата саможертва ни бъде и пример за това как, час по-скоро, да намерим верния път към общото ни европейско бъдеще. Вечна му памет!", написа още Борисов.

Георги (Гоце) Николов Делчев е един от най-значимите български революционери. Той е водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Национален герой в България и Република Северна Македония.

Гоце Делчев е роден в Кукуш през 1872 година в семейството на Никола и Султана Делчеви. Неговите братя Милан, Димитър и Христо Делчеви също са членове на ВМОРО.

В началото на май 1903 година, на път за среща с водачите на Серски революционен окръг, четата на Гоце Делчев попада в обкръжение в село Баница, Серско. Потерята, командвана от майор Хюсеин Тефиков, който е съвипускник на Гоце Делчев, през нощта на 3 срещу 4 май блокира селото по сигнал, че там нощуват комити.

Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, но опитът е неуспешен. След еднодневно сражение с превъзхождащата ги войска Гоце Делчев пада убит. Гибелта му се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО. /БГНЕС