Борисов: Негодници! На Петков всичко му е построено от нас

На Кирил Петков всичко му е построено от нас, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на пресконференция в централата на партията, на която обяви, че ще опровергава лъжите на правителството, предаде репортер на БГНЕС.

Негодници, само Борисов ви е виновен. Юни месец няма да е готова гръцката връзка. Дай боже, ноември да потече, но гърците трябва да започнат да правят компресори, каза Борисов и добави: 80% от всички компресори на Балканите са от България. Ние сме инвестирали умно точно за такъв момент.

Стига обслужвали чужди интереси, мили мои приятели! Балкански поток е 100% български, 100% на държавен, не ги е срам да говорят, че на Путин бил, коментира още Бойко Борисов, а бившият енергиен министър Теменужка Петкова заяви, че е груба лъжа твърдението, че България не получава транзитни такси от този проект.

Петкова съобщи, че приходите от транзитни такси България ги получава регулярно. Отделно от това, ние изискахме и „Газпромекспорт” предостави авансово 683 млн. лева по сметките на „Булгартрансгаз”, като това включва вноските до 2023 година.

2012 г. нашето правителство намали цената на газа с 22%, защото намерихме начин да няма посредници. През 2019 г. предоговорихме формулата за цената на газа и намалихме цената с 40%. 2019 г. „Газпром” възстанови на България 202 млн. след предоговарянето и на 27 април (тази година) г-н Василев каза няма да подновяваме договора с „Газпром”. Това сме направили ние, без посредници – директно, заяви Бойко Борисов.

Делян Добрев от своя страна коментира анонса от визитата на вицепремиера Асен Василев и енергийния министър Александър Николов в Брюксел, откъдето стана ясно, че в България ще се създаде център за доставки на газ и ток в Югоизточна Европа.
Според Добрев това няма да е център, а работна група и цитира съобщението на Урсула фон дер Лайен, в което се казва: "ЕК и България решиха да създадат първата регионална работна група към RepowerEU. Тя ще координира усилията за гарантиране на енергийната сигурност на региона и ускоряване на декарбонизацията". От ГЕРБ заявиха, че това е направено от тях и център и хъб е едно и също.

Ако искат да работят честно и почтено като нас, имат рядък шанс да се откъснем от руската зависимост. Имаме пълната инфраструктура. Към днешна дата ние имаме 100 процента диверсификация, която е отчетена, заяви Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ се обърна към управляващите със следните думи: Ако решат да спрат далаверата, да махнат посредниците и далаверите, имаме рядък шанс да се откачим от „Газпром” и да се откъснем от агресора Путин. Да резервираме с катарците, с Египет – това е рядък шанс и имат пълната подкрепа на ГЕРБ.

Относно решението за военна помощ за Украйна той припомни, че ГЕРБ винаги са казвали, че ще подпомагат всячески Украйна. Правителството има нашата подкрепа за Украйна, има нашите гласове, каза той. /БГНЕС