Борисов: Не разбирам какъв е този страх на ПП-ДБ за "Лукойл"

Не разбирам какъв е този страх от „Продължаваме промяната-Демократична България“ по отношение на „Лукойл“, каква е тази неистова подкрепа, включително са готови да се скараме. Те си късат ризите за тях.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Стара Загора, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

Ако депутатите от „Продължаваме промяната-Демократична България“ не дойдат на извънредното заседание на парламента в петък, ще отложим ветото на президента за друг ден, предупреди Борисов.

Лидерът на ГЕРБ е озадачен, че само заради „Лукойл“ няма да бъде разгледано президентското вето върху Закона за енергетиката. „Да отхвърлим ветото ще е общ успех. Това ще е победа за нас и за тях, макар че тук е по-подходяща думата успех. Кое ги уплаши? Кое ги тревожи, след като вчера се разбрахме? Не мога да разбера какъв е този страх за "Лукойл", каква е тази неистова подкрепа, включително са готови да се скараме. Защо! Ние ги караме само да си платят данъците“, подчерта той.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че не вижда защо трябва да има проблем в некоалицията по темата „Лукойл“. "Вчера имахме среща, на която присъстваха премиерът Денков, Кирил Петков, Десислава Атанасова и се разбрахме да отхвърлим ветото на президента върху Закона за енергетиката“, каза той и добави, че се разбрали, когато има общо решение, а не на коляно да внесат дерогацията след 8 ноември.

„След 8, защото имах уверение от акад. Денков, който буквално каза, че неговият началник кабинет е казал, че „Лукойл“ ще си платят 500 милиона данъци сега, както и натрупаното от месец януари задължения“, каза той.

Борисов припомни, че дерогацията важи от първия ден на войната, а бензинът и нафтата станаха 4 лева: „Вместо с тази дерогация бензинът и дизелът да стане по-евтин за гражданите, той не става. Съгласен съм с Кирил Петков няма да разговаряме на коляно“.

„Няма да вкарваме в петък дерогация, докато не стане ясно, че „Лукойл“ не си е платил данъците. Ако в петък отхвърлим ветото на президента, от вторник българите ще получават по 3 милиона лева всеки ден. Това е, което ги притеснява. Вместо да ги приберем в бюджета, за да има и за инфраструктура, и за коледни добавки, ние някак си се отказваме от тях“, заяви Борисов.

Той припомни думите си отпреди години, че тръбопроводът „Балкански поток“ един ден ще стане печатница за пари за българския народ. „За това 100% от тръбите са собственост на българите. С 20 лева, които се слагат, транзитните такси стават 3 милиарда лева на година. Той струва толкова. Вече половината се изплатил и е за 75 години. Смятайте какво е това“, заяви Борисов.

За успех ще смятам на тези избори да сме първа политическа сила по брой кметове и общински съветници, каза лидерът на ГЕРБ. /БГНЕС