Борисов: Много ни е красива държавата, ама да не строиш на нея

Много ни е красива държавата, ама да не строиш на нея, каза премиерът Бойко Борисов, който е на борда на хеликоптер и показва от птичи поглед изграждането на "Балкански поток" на делегация от Саудитска Арабия.

Летим над „Балкански поток“ с първите мъже на Саудитска Арабия, подчертава премиерът, който пусна видео във Фейсбук на живо по време на полета. Пред делегацията Борисов подчертава: Ще може да пренасяме азерски, американски – откъдето и да докарат, газ на терминалите в Александруполис. 1400 багера и машини, поставящи тръби работят. 3000 работници, похвали се Бойко Борисов и отбеляза пред чужденците, че трябва да кажат „на принц Салман, че България не е равна“. Премиерът не забрави да спомене и за многото археологични находки, които се откриват в хода на строителството на големи обекти в страната.

Междувременно от правителствената пресслужба припомниха, че изграждането на "Балкански поток" навлиза във финалната си фаза. На територията на страната са налични всички необходими тръби за обекта и те са разнесени по трасето - над 474 км. На терен се трудят над 2 500 работници от различни страни. Наистина огромен проект, в чието изпълнение са мобилизирани 1420 броя тежка строителна механизация и специализирана техника. С реализацията на 'Балкански поток" България се превръща в регионален стратегически газоразпределителен център и гарантира диверсификация на газовите доставки. В същото време САЩ се противопоставят на изграждането на втората отсечка на „Турски поток“, която Борисов нарича „Балкански поток“. Според Вашингтон тя е заплаха за евроатлантическата общност, защото обвързва държавите-членки на НАТО и ЕС с руския природен газ. Лично държавният секретар Майк Помпео предупреди да не се изгражда продължението на „Турски/Балкански поток“. Обходът от въздух Борисов направи в присъствието на заместник-министъра по корпоративно управление в Министерството на петрола на Кралство Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун, министъра на енергетиката Теменужка Петкова, изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов и представители на фирмата-изпълнител Аркад.

Чуждестранните гости подчертаха, че сътрудничеството между Саудитска Арабия е важно и саудитското правителство ще продължи да покдрепя Аркад, за да бъде проектът да приклюи навреме.

Благодаря за думите да разсеем една лъжа, че зад Аркад и Саудитска Арабия е скрита руска компания, каза още Бойко Борисов. /БГНЕС