Борисов: Кирил Петков не ме интересува, Радев нарушава Конституцията

В България основният закон е конституцията и той трябва да се спазва. Радев знаел ли е това.

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод днешното решение на Конституционния съд, в което се казва че президентът Румен Радев е нарушил конституцията при назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката при назначаването му през месец май тази година.

"Кирил Петков не ме интересува. Радев не го ли знае? Не се ли запита, като видя декларацията. И после наглостта му да пише до Конституционния съд да отменят делото. Това е за коментар. Коментарът ми е срещу Радев и неговите юристи и съветници, за които той твърди, че са най-великите в сравнение с нашите", каза още Бойко Борисов.

Решението на Конституционния съд е, че Кирил Петков е станал министър в нарушение на Конституцията. Румен Радев трябва да отговори дали е знаел, че назначава човек с двойно гражданство за икономически министър? Щом е имал наглостта да изпрати писмо до съда да спре делото, значи е знаел! Ние настояваме да се спазва върховенството на закона. Нямам нищо против лично срещу Кирил Петков. Напротив – искам да бъде на политическата сцена, за да докажем кой е по-добър. Аз твърдя, че това сме ние, доказали сме го, каза още той.

Румен Радев и министрите му докараха България до толкова трагично положение, че вече само Господ може да спаси хората, заяви пред младежи от ГЕРБ Борисов в Бесарбовския манастир.

Служебният кабинет е изтеглил трети дълг! Първо изтеглиха 300 милиона, след това два пъти по 500 милиона. Държавните ценни книжа, които заложиха вчера, са на 0,53% лихва. Когато ние теглихме дълг в началото на годината, той беше с отрицателна лихва. Това показва на международните пазари, че дори българският финансов пазар няма доверие на това провалено управление. От - 0,7% при нас до 0,53% лихва при Радев означава, че младите българи ще трябва да платят над 1,2% лихва, каза още Борисов и подчерта: Финансовите и икономическите министри в двата служебни кабинета се провалиха напълно. Защо Асен Василев се смята за успешен финансов министър, когато лихвите му хвърчат нагоре и задължават българите? Имам въпрос и към Кирил Петков - защо се тегли дълг през месец, нали имаше големи инвестиции и висока събираемост?!

"При „лошия Бойко“ имаше нулева миграция, управлявахме Ковид кризата успешно, строяха се пътища. Пътят между Велико Търново и Русе строи ли се? Не! Докато не се върне ГЕРБ един метър няма да се построи.

Румен Радев се опитва да ми вменява вина за собствените си грешки. Искам да изясня какво казах по повод на ваксините на Пфайзер, за да не продължават спекулациите. На ампулите пише, че са годни до 30.09.2021. С решение на ЕК този срок е удължен до декември. Претенцията ми към Румен Радев и Стойчо Кацаров е, че нямаха смелостта да обяснят на хората, че има казус със срока на годност. Ваксините са безвредни, но дали са ефективни? Няма време това да бъде проучено. Да бяха казали навреме: отидете и се ваксинирайте, докато ваксините са в срок", заяви Борисов и добави: Въпреки смирението, което проявявам към тези хора с предложението ми да се обединим около борбата с коронавирус кризата, те заявиха, че не ги интересува.

"Румен Радев казал, че е видял с очите си какво е да даваш дежурства в пандемия, когато има нарастване на случаите. А какво говореше преди – че мафията плаши хората със статистики от пандемията.

Светът вече излезе от пандемията, а в България отново се говори за пълно затваряне. Молбата ми към българите е само да отидат и да се ваксинира", каза в заключение Бойко Борисов. /БГНЕС