Борисов: Кирил и Асен заложиха капан за всяко следващо правителство

Вчера държавата задлъжня с още 5 млрд. Държавата ще работи, за да плаща лихви.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на посещението си в Габрово, предаде репортер на БГНЕС.

Бившият финансов министър Кирил Ананиев изчисли, че всяка година по 100 млн. лева допълнителни лихви ще се плащат от джоба на данъкоплатците.

Чувам, че още 2,2 млрд. другата седмица искат да вземат, каза Борисов и продължи: Ако върнете назад времето, в което предупреждавах, че Асен Василев, за да излъже, че има излишък в бюджета, не тегли заем. Това е капан за служебното правителство, защото те нямат пари да си платят пенсиите, за инфраструктурни проекти въобще не става дума. Кой разумен човек ще повярва на Асен Василев, че им е оставил излишък в бюджета като 15 дни по-късно теглят заем от 5 млрд. лева, попита Борисов.

Високите лихви ще ги плащаме ние години наред. Това е капан за всяко следващо правителство, категоричен е лидерът на ГЕРБ.

Според него това, което те (кабинетът „Петков” – бел. ред.) е направил с пенсиите, с това, което са наричали социална политика, ще доведе до фалита от 1997 година.

Майка му жална на следващото правителство, коментира Борисов.

По думите му държава влиза в спирала на дългове, които трябва да се връщат, а инфлацията определи като чудовищна.

12 години ние това не го позволихме, заяви Борисов, подчертавайки: Следствията от Киро и Асен поставят нещата нерешими.

След 2 октомври, ако тази политика продължи, от март-април Международният валутен фонд (МВФ) ще дойде и ще започне да управлява финансите, каза още Борисов. /БГНЕС