Борисов за ветото на Радев: Нападение в гърба (обновена)

Неочаквано е за мен това, което се случва. Провел съм две срещи с президента Румен Радев, чувам се редовно с него. Кое налагаше днес да ме нападне в гърба така?

Това каза премиерът Бойко Борисов, коментирайки частичното вето, което по-рано днес президентът наложи върху Закона за извънредното положение, предаде репортер на БГНЕС.

„Всеки ден аз му се обаждам, днес той се обади да каже двата мотива, заради които връща закона. Разбира се той усложливо забрави да каже, че това е по предложение на БСП", заяви Борисов.

Никой в света не може да каже докога ще продължи пандемията, заяви Борисов и посочи, че за да може страната ни да се справи от утре ще заработи и Медицински съвет.

Премиерът припомни, че популистите, безотговорниците в лицето на БСП, досега са вкарвали държавата в няколко национални катастрофи.

Румен Радев налага частично вето на Закона за извънредното положение

Казах му на президента, че след като върне с този мотив закона - за спекулата, ние най-добронамерено ще го изгласуваме. Втората причина беше за думичката "невярна" информация, казах му, да я сменят с каквото искат, обясни Борисов.

Премиерът няколко пъти повтори, че в ситуацията на извънредно положение се ръководят единствено и само от мнението на специалисти и експерти. Нещо повече, в президентството ние говорихме заедно и всички се съгласихме, че мерките на България са най-добри в цяла Европа, припомни Борисов.

Ние си създаваме време, за да могат да останат възможности за лечение в името на всеки българин, заяви министър-председателят.

Още утре текстът за спекулата да се прегласува, каза още той и добави: По-добре да останем без този текст, отколкото да оставим пазарът да се изкриви.

Само единни – един за всички, всички за един – който какво може да прави, да го прави. Нашите братя от Македония плачат, ние трябва да наваксаме, да помогнем и на тях. Няма да се съгласим за историята, но да им помогнем да оцелеят. Длъжни сме и затова реорганизираме всички мощности.

Без участието на цялата нация няма как да стане, заключи Борисов и изрази надежда още утре парламентарните комисии да заработят и да има закон за извънредното положение.

Аз съм бил винаги добър стопанин и ако има нещо добро направено, то е по време на нашето управление, заяви Борисов.

Ако президентът е искал да консултира за армията, в парламента има стол за президернта - отива и консултира. Ние сме парламентарна република. Какво го е уплашило президентът, че армията ще тръгне с танковете срещу хората ли? Армията ще помага, категорично заяви Борисов и уточни, че той (Радев - бел. ред.) си е върховен главнокомандващ и никой не оспорва това.

В момента, в който Щабът ми препоръча пълна карантина, ще го обсъдим, каза Борисов на журналистически въпрос. СПоред него гражданите вече разбират положението, още повече, че гледат какво се случва по света. "Каквото предложи щабът", каза Борисов.

Запитан дали държавата се готви за очертаващата се резиция, Борисов заяви: 250 завода имаме за авточасти – спрат ли производството, намалят ли производството или спрат търсенето по света – ние сме обречени.

За първи път от 70 години няма войни, нашето поколение няма задължения. Аз не искам да задължа младото поколение, продължи Борисов.

Изпадне ли светът в тежка рецесия, ще изпаднем и ние. Ако сме знаели, че ще дойде такава криза, ще си седя на село и няма да дам маса пари за апартамент в София. Ние в момента говорим как ще оцелеем, а не да станем по-богати. Затова сме всички тук, за да може да мислим, каза още Борисов.

Премиерът заяви, че със закона за извънредното положение ще бъдем подготвени за най-тежкия сценарий, който дано се размине.

Според министър-председателя, европейската солидарност, с която „всички лягали и ставали“ в момента е разбита на пух и прах. /БГНЕС