Борисов: Финансираме педиатричната болница и всички нуждаещи се болници

Поехме ангажимент към педиатричната клиника и бях възложил на министъра на здравеопазването да проучи колко кувьоза за цялата страна и колко апарати за дишане са нужни. Така, че в тази точка организираме и финансираме и педиатричната болница, и всички нуждаещи се болници- държавни и общински с необходимите кувьози и 15 апарата за дишане. Това заяви премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Те поискаха 10, ние им даваме 15, за да може да се гарантира тази тема, добави Борисов. От тези средства на държавните и общинските болници ще бъдат предоставени 500 000 лв. за закупуване на 15 апарата за дихателна реанимация и 750 000 лв. за осигуряване на 50 кувьоза. Отделно 1,7 млн. лв. са средствата, с които ще бъде финансирана педиатричната болница „Проф. Иван Митев“ по Програмата „Майчино и детско здравеопазване“. Ресурсът ще бъде използван за подобряване лечението на децата и увеличение възнагражденията на работещите, каза още Борисов.

По темата за стратегията за детето, Борисов каза, че такава няма. „Национална стратегия за детето 2019-2030 няма”, категоричен е Борисов.

Борисов нареди на социалния министър Бисер Петков всяка сутрин да излиза и да казва, че такава стратегия за детето няма. Вицепремиерът Томислав Дончев допълни, че появилата се информация за неправомерно отнети деца от семействата им, е спекулация. /БГНЕС