Борислав Игнатов: Искаме ЗУТ да бъде заменен от Кодекс за проектиране и строителство

Работна група ще заседава от утре в рамките на месец. Тя ще трябва да предложи нова концепция за това как се дефинират височините на сградите и как да се определят площите в сградите. Това обяви за БГНЕС, председателят на Камарата на архитектите в България Борислав Игнатов, който днес се срещна с министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

От КАБ заявяват, че ЗУТ е компрометиран и искат трайно разрешаване на проблемите

Повод за срещата стана недоволството на архитектите срещу предложение да отпадане чл.24 ал. 3 на Закона за устройство на територията, който регламентира височината на сградите.

„Ние сме абсолютно несъгласни с това. Точно тази алинея трябва да бъде оставена, другите да се махнат”, заяви Игнатов и подчерта, че е удовлетворен от срещата с министъра, защото са постигнали разбирателство и предложението да отпадне ал. 3 ще бъде оттеглено.

Той увери още, че няма да има протестни действия и припомни предложението на Камарата, което е от една година, да се разработи изцяло ново законодателство и ЗУТ да бъде заменен от Кодекс за проектиране и строителство, в който да бъдат описани всички специфични неща.

„За сравнение в Румъния, по настояване на архитекти, вече е обявена обществена поръчка за изработването на Кодекс, който да замени техният ЗУТ, който е остарял. В Румъния има добър пример. Би трябвало това да се случи и в България и да се заделят средства и да се обяви една сериозна обществена поръчка с международни екипи, със специалисти и да се разработи един качествен закон“, обясни Игнатов.

На 7 март, в рамките на „Строителна седмица“ в „Интер експо център“ ще се проведе кръгла маса, на която ще бъдат обсъдени проблемните 14 теми, в които ЗУТ е компрометиран и ще се търси тяхното трайно разрешаване. /БГНЕС