Борислав Георгиев: От Нова година клубът ще плаща 279 000 лв към НАП и Столична община

От НГ клубът ще трябва да плаща общо 279 000 лв към НАП и Столична община. Това разкри членът на Управителния съвет на Левски Борислав Георгиев, който присъства на днешната съвместна пресконференция, на която бяха още мажоритарният собственик Наско Сираков и изпълнителният директор Даниел Боримиров.


„Всички фенове би следвало да знаят всяко едно действие, което се извършва прозрачно от УС и НС. Има основателни причини – когато се правят преговори с НАП, това да бъде при медийна тишина. УЕФА стриктно следи публичните задължения на българските клубове, от това зависят и лицензите. Не искахме да всяваме допълнителен раздор в това разделение на нашите фенове. Още от самото начало бях поканил г-н Сираков на среща в приходната агенция, където ни бяха поставени много сериозни условия по отношение на публичните задължения. В момента, в който излезе декларацията на г-н Шолак, НАП постави условията между 30-50% от задълженията да се платят, останалите в рамките на година. Мисля, че мярката „30 на 70“ беше най-добрата в този период. Няколко срещи, постигнахме мярката – виждам, че в медиите някои казват, че това е по-добре. Аз продължавам да твърдя, че това беше най-добрата мярка“, започна Георгиев и продължи:

„В тясна връзка с тези публични задължения са лицензите – с този размер, който ще спомена след малко, към март 2023, шансовете ни за лиценз без споразумение с НАП бяха нулеви. Никъде по света търговско дружество с публични задължения не се ползва с необходимото доверие и нищо добро не го чака. Веднага предприехме ревизия, такива са изискванията на закона. Какво беше състоянието на клуба към 1 март, 2023 г? Общо задължение – 12 029 400 лв. Отделно имаше задължения към доставчици в размер на 2 500 000 лв. Имаше предплатени вноски към Palms Bet, които вече са изравнени и сме влезли в ритъм. Вече нямаме нищо предплатено от спонсора. Предприехме процедура по увеличение на капитала, което продължи месец и половина. Вървеше успоредно и дарителска кампания. Всички тези пари са влезли за НАП. Получихме едно писмо в края на юни от Тръст Синя България, в което искаха пълна прозрачност. Тогава все още не бе вписана сумата в Търговския регистър – тези суми бяха по набирателна сметка. Веднага след постъпване на сумите, ние изпратихме мейл до Тръст Синя България, в който го поканихме на 30 юни, да им представим всички документи и да видят, че нашето управление е прозрачно. На 30 юни никой не дойде“.

„Не бива по този начин да се изнася информация в медийното пространство, след като не са откликнали на нашата покана. Няма да отправям критики към никого поради простата причина, че аз харесвам всички левскари. В следствие на строга финансова дисциплина, към 26 ноември тази година – към НАП са внесени 2 699 000 лв. По главницата – 2 622 645 лв. Не искам да има никакви спекулации за сумата, защото това бе потвърдено след ревизия. Всичко минава по банка, всичко се следи от приходната агенция, няма никаква възможност за манипулация от гледна точка на финанси. Дългът към НАП е под 10 млн – 9 998 000 лв. Главницата е малко под 5 млн. Успоредно с тези плащания ние успяхме да изчистим и над 700 000 лв по изпълнителни дела. Общо, към момента, текущите задължения към доставчици са 1 800 000 лв. На 1 декември внесохме искане за разсрочване на задълженията. Максимален срок 3 години, по 220 000 лв на месец. Има едно усложнение – в периода, в който се формират тези задължения, са присъединени едни 2 млн. към Столична община – те също трябва да се разсрочат, но в момента това не е възможно, тъй като общината няма още председател. Ние сме представили идеен проект в кметството. От НГ клубът ще трябва да плаща по 279 000 лв общо към НАП и Столична община“, каза още Георгиев по отношение на НАП и разсрочването на задълженията към приходната агенция.

Той обаче акцентира върху глобите, които е отнесъл клубът в сравнение с миналата година – те са се увеличили с повече от 300 000 лв. „Глобите през цялата 2022 са 120 000 лв. Тази година, заедно с глобите от Националното първенство, са в размер на 428 000 лв. Адмирирам познанието на нашите фенове за историята на нашия отбор. На мача със Шкупи бе издигнат един транспарант за Тодор Александров, след който отнесохме 37 000 евро. Срокът, в който трябва да се произнесе НАП, е двумесечен. Споразумение ще има за разсрочване, въпросът е кога ще се случи. Относно финансовото състояние, имаме ръст от 10%. Това е един индикатор, който е много добър за кумулативния пазар в България. Имаме ръст, имаме и спад. Обезпокоителен е спадът при членските карти. Нашата задача е първо за подобряване на спортната инфраструктура в клуба, включително на тренировъчните игрища – второто е изясняване на правния статут на стадиона. За целта се водят преговори с инвеститори, както и с една от петте най-големи одиторски фирми. Засега няма да плащаме – видели са потенциал, и са съгласни на този вариант. Ние сме запазили разходната част същата, каквато е 2022 година. Единственото в преразход са глобите“.

Относно прехвърлените близо 10% от Тръст Синя България към сдружението „Левски на левскарите“, Георгиев каза: „Пазарът на акциите е свободен. Всеки може да прехвърля своите акции. Те са 10%. Какво променя това? Каквито идеи има, нашият клуб е отворен към всички фенове. За нас най-важни са гаранциите, които всеки може да даде“. По отношение на казуса с Васил Божков, той продължи: „На тази тема (б.ред – Божков). Дълг има към кого – не към него, а към фирми на г-н Божков. Това, че той е казал, че няма да си иска парите, не мога да го потвърдя или отрека. Дали са спорни или безспорни тези задължения, е въпрос на правен анализ. Без да познавам в детайли нещата, не мога да ви дам точна оценка. В правния мир всичко е възможно“.

На въпрос на БГНЕС дали има опасност Левски да не вземе лиценз предвид ситуацията с НАП, Георгиев сподели: „Възможно ли е това да повлияе на лиценза: „Срокът от 1 декември е двумесечен. НАП трябва да се произнесе до края на януари, няма опасност, ако се произнесе тогава. Ние това сме предвидили, такава вероятност е малка. Няма друго, което пречи на лиценза“.

Георгиев се похвали и с големия брой продадени фланелки на Адидас – над 20 000 към момента, като при достигане на определена бройка, ще има възможност и за направата на дизайнерска фланелка. „Тази година с продажбата на фланелките – за първи път български клуб е поздравен от Адидас за това, че е продал много голям брой фланелки – над 20 000 в момента, ако стигнем до определена бройка, ще можем да си направим дизайнерска фланелка. Единствено Фенербахче и Галатасарай са продали повече от нас“.

Изпълнителният директор Даниел Боримиров призна, че е разговарял със старши треньора Костов, който ще представи доклад поради какво се дължи спадът в играта на „сините“ в последните седмици. „Разговарях на няколко пъти с Николай Костов, той ще ни представи доклад поради какво се дължи спадът в нашата игра. Нека първо той ни даде този доклад. Винаги като футболист съм си поставял високи цели и съм гонил такива – имахме идеята с Костов, която продължава да я има. Лошото е, че нашият отбор е един от най-младите, нямаме лидер, който да ни поведе в трудните моменти – за всяко нещо се изисква време. Накрая на сезона ще видим къде ще завършим. Относно селекцията, ние сме зависими от изходящи трансфери. Имаме един бюджет, в който трябва да се стремим да влезем“. /БГНЕС