Борис Джонсън събира Консервативната партия в битка за Брекзит

Британският премиер Борис Джонсън събира своята Консервативна партия в неделя, в Манчестър, на конференция, която би могла да бъде последната й такава преди избори, съобщава АФП. Доминираща тема на събранието ще бъде „Брекзит“.

Въпреки редица парламентарни неуспехи и поражението във Върховния съд, Джонсън настоява, че ще изведе Великобритания от Европейския съюз, със или без сделка, на 31 октомври.

Позицията му го изправи в противоречие с Камарата на общините, която прие закон, блокиращ излизането от ЕС "без сделка", и загуби редица от своите депутати.

Но това намира отклик у много про-Брекзит привърженици и по-специално сред членове на Консервативната партия, които го избраха през юли, и се очаква да го приветстват като герой.

Конференцията „ще бъде митинг за Борис Джонсън и митинг за Брекзит“, прогнозира Тим Бейл, професор по политика в университета „Куин Мери“ в Лондон.

Четиридневната среща в Манчестър, северозападна Англия, обаче рискува да бъде прекъсната от работата на парламента в Лондон.

Депутатите бяха бесни от решението на Джонсън да прекрати работата на парламента за пет седмици в началото на септември - ход, който Върховният съд отмени във вторник.

Опозиционните партии заплашват с все още неуточнени маневри, които могат да принудят министрите да се свърнат обратно в парламента през следващите дни.

Но това, което предизвика недоумение сред депутатите е, че Джонсън ще изнесе заключителната си реч, както е планирано в сряда, когато той трябва да отговаря на въпроси в Камарата на общините.

Джонсън имаше бурни два месеца на служба, като претърпя седем последователни поражения в Камарата на общините - в процеса загуби мнозинството си.

Той изгони 21 консервативни депутати, когато подкрепиха закон, който изисква той да забави „Брекзит“, ако не успее да постигне сделка с ЕС до средата на октомври.

Джонсън спря работата на парламента, но Върховният съд реши това за незаконно. И когато той призова за избори преди деня за Брекзит, депутатите го блокираха.

И още едно главоболие за него – следовател от полицията проучва дали трябва Джонсън да бъде разследван за връзките си с американска бизнесдама, докато бе кмет на Лондон.

Но Джонсън отговори с предизвикателство срещу решението на съда и съсредоточи вниманието си върху депутатите, като ги обвини в „отстъпване“ пред ЕС и в опит да подкопаят вота от референдума през 2016 г. за напускане на съюза.

Неговата реторика привлече обвинения в разпалване на разделението, но изглежда, че печели про-Брекзит избирателите.

Консерваторите имаха ясна преднина пред основната опозиционна лейбъристка партия, откакто Джонсън я пое.

Проучване на YouGov тази седмица ги постави с 11 точки по-напред, докато анкета на Opinium в неделя отчита тази преднина на 12 точки.

"Това, което той се опитва да направи, е да увеличи максимално подкрепата сред избирателите на листата", заяви Крис Къртис, мениджър на политическите изследвания в YouGov, пред АФП.

Броят на анкетите има значение, тъй като при парламент в задънена улица, повечето коментатори очакват избори през следващите няколко месеца.

Но Джонсън трябва да преодолее ключово препятствие преди това.

Законът, приет от депутатите, означава, че той може да осъществи „Брекзит“ само на 31 октомври, ако постигне споразумение чрез среща на върха на ЕС на 17 октомври.

Но малцина в Брюксел са оптимисти и последният кръг от преговори приключи в петък без пробив.

Константин Фрейзър, анализатор по европейската политика в инвестиционната служба TS Lombard, заяви, че екипът на Джонсън изчерпва възможностите си.

"Те загубиха доверието в тях за напускане на ЕС на 31 октомври и е много трудно да се предположи как биха могли да постигнат това", каза той пред АФП.

„Значи техният отговор ще бъде да излязат на борба, да наблегнат на реториката и на конфронтацията.“

Не всички консерватори са вплетени от подхода на Джонсън, но много умерени ще избегнат конференцията.

Бившият финансов министър Филип Хамънд, който бе изключен от редиците на консерваторите заради закона за Брекзит, предупреди, че неговата партия се е превърнала в един от "идеологическите пуритани, които не търпят инакомислещи".

Повечето депутати се опасяват, че напускането на ЕС без сделка ще бъде икономически катастрофално, но правителството настоява, че е засилило подготовката за подобен сценарий.

Джош Харди, заместник-шеф на влиятелната лобистка група Си-би-ай, предупреди в неделя, че фирмите "не могат да бъдат защитени от най-лошите ефекти". /БГНЕС