Борел за спора София-Скопие: Двустранни езикови и етнически въпроси не може да застрашават ЕС

В нито един момент двустранни въпроси не трябва да застрашават предприсъединителния процес в ЕС, включително и когато те се отнасят до езикови и етнически виждания. Такава е нашата позиция.

Това каза в Скопие върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел по време на официално изявление пред македонския премиер Димитър Ковачевски, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Попитан дали може да обещае, че през месец юни РСМ ще започне преговори за членство в ЕС Борел каза следното: „Аз не мога да дам обещания, но мога да ви уверя, че правим всичко възможно за започване на преговорите на РСМ и Албания на следващото междуправителствено заседание, защото това е наш и мой приоритет. Това, впрочем е и Ваш политически приоритет в този момент. Но, както казах, надявам се интензивните преговори между София и Скопие да разрешат двустранните въпроси и те да доведат до взаимноприемливи решения, което ще позволи започването на преговори.”

"Никакви двустранните въпроси не може да застрашават предприсъединителния процес в ЕС в нито един момент, включително и когато те се отнасят до езикови и етнически виждания. Това е нашата позиция. Не мога да ви дам обещания за дата, но мога да ви обещая воля, а там където има воля, има и начин това да стане", подчерта Борел.

По повод твърденията, че отлагането на този процес води до засилването на евроскептицизма и увеличаването на чуждо влияние в РСМ, върховният представител на ЕС за външната политика отговори категорично: „Моята визита тук няма за цел да увеличи евроскептицизма или пък да увеличи чуждото влияние. Точно обратното.” /БГНЕС

Скопие / РСМ