Борел ще се срещне с лидерите на Западните Балкани на 19 септември

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел ще се срещне с лидерите на Западните Балкани на 19 септември в Ню Йорк в рамките на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН, съобщиха от Европейската служба за външна дейност.

Предвидено е Борел да посети Ню Йорк, където ще остане до 22 септември, за да участва в няколко многостранни събития на високо равнище, както и в двустранни срещи.

Предполага се, че Борел, заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, ще представи Европейския съюз на тристранна среща с Африканския съюз и ООН днес, а след това ще се срещне и с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

Борел ще бъде съпредседател на среща, посветена на мирния процес в Близкия изток, заедно с представители на Саудитска Арабия, Лигата на арабските държави, Египет и Йордания.

Същия ден върховният представител Борел ще председателства неофициалната среща на министрите на външните работи на ЕС, а след това ще участва в срещата на министрите на външните работи на Г-7.

Също така ръководителят на европейската дипломация, заедно с Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, ще присъства на откриването на общия дебат на 19 септември, а след това ще се срещне с лидерите на Западните Балкани на традиционна среща в рамките на Общото събрание.

В сряда, 20 септември, Борел ще бъде съпредседател на 13-ата министерска среща на Глобалния форум за борба с тероризма, чиито домакини са Европейският съюз и Египет. В следобедните часове той ще участва в министерската среща на Специалния комитет за връзка по въпросите на Палестина, чийто домакин е Норвегия.

В четвъртък, 21 септември, Борел ще участва в трансатлантическата вечеря на външните министри, чийто домакин е държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. /БГНЕС