Борел: Прищина и Белград на спешна среща в Брюксел

Следващата седмица ще се състои среща между Прищина и Белград, заяви върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

„Ще поканя двете страни, Косово и Сърбия, на среща за управление на кризи тук в Брюксел следващата седмица“, каза Борел пред репортери.

RSE неофициално научи, че става въпрос за среща на ниво лидери на Белград и Прищина, тоест между президента на Сърбия Александър Вучич и премиера на Косово Албин Курти.

Дипломатически източници подчертаха, че тази бъдеща среща не може да се счита за кръг от диалог, а за среща за управление на кризи.

Борел потвърди в писмо, адресирано до Курти, че няма да продължи процеса на диалог, докато напрежението в Северно Косово не се успокои.

Той потвърди, че Брюксел все още работи по установяване на фактите - какво точно се е случило при ареста на тримата полицаи от Косово.

„Междувременно трябва да призовем за успокояване на ситуацията на място. Всеки ден виждаме, че ситуацията се влошава. Отново сме в режим на управление на кризи“, подчерта Борел. /БГНЕС