Борел: По-слаб Путин е по-голяма опасност

Един "по-слаб" руски президент Владимир Путин би представлявал "по-голяма опасност", предупреди висшият европейски дипломат Жозеп Борел, предаде АФП.

Това се случи, след като прекъснатият бунт на Вагнер предизвика най-голямата политическа криза от десетилетия насам в ядрената страна.

"Един по-слаб Путин представлява по-голяма опасност", заяви Борел пред репортери преди срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел.

"Сега трябва да гледаме на Русия като на риск заради вътрешната нестабилност", добави той.

Опитът за бунт на Пригожин е най-голямото предизвикателство за Путин от идването му на власт през 1999 г.

Бунтът бможе да доведе до "вторични трусове" и е "важно да удвоим подкрепата за Украйна, независимо дали става въпрос за военни способности или финансова подкрепа", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг посочи "пукнатините и разделението" в Русия, разкрити от действията на Вагнер, но предупреди, че е "твърде рано да се правят окончателни заключения".

Очакват се нови съобщения за военна подкрепа за Украйна по време на срещата на НАТО във Вилнюс следващия месец, каза Столтенберг.

Борел също така заяви, че Европа трябва да подкрепи Украйна "в дългосрочен план", като окаже подкрепа на страната "по време на войната и след това", и препоръча създаването на "украински фонд за отбрана".

Според него фондът ще подпомага модернизацията на украинската армия, като ЕС ще се ангажира да гарантира сигурността на разкъсваната от войната страна.

По-рано президентът на Литва Гитанас Науседа повтори чувствата на Борел, като призова за "решителни" действия за противопоставяне на руската заплаха.

"Трябва да сме наясно, че всяко движение в политическата система на Русия ще се отрази на нашата сигурност, но не съм съгласен с колегите, които казват, че силният Путин е по-малко опасен от слабия Путин. Не съм съгласен с това", каза той. / БГНЕС