Борел: От 2022 г. помощта на ЕС за Украйна достигна 80 млрд. евро

От миналата година насам ЕС е отпуснал 80 млрд. евро за подкрепа на Украйна, включително военна помощ. Това обяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел, който е на посещение в Киев.

"Сега нашата подкрепа възлиза на повече от 25 млрд. евро - това е само военна [помощ], а общата подкрепа достига сумата от 80 млрд. евро", каза той във видеоклип, публикуван в канала Telegram на агенция РБК-Украйна. Според Борел ЕС досега не е отпускал толкова големи суми за този вид помощ.

Борел отбеляза, че е казал на украинския министър на отбраната Рустем Умеров, с когото се е срещнал по-рано. "[На срещата с Умеров] се опитахме да разберем по-добре защо в някои случаи нашата подкрепа не се възприема като толкова важна, колкото е", добави той.

Борел пристигна в Одеса в събота на необявено посещение. В неделя той отпътува за Киев, където присъства на церемония в памет на загиналите украински военни, заедно с украинския президент Володимир Зеленски и външния министър Дмитро Кулеба.

Киев открито заявява, че може да покрива военните си разходи само със собствени сили, а останалото се финансира с помощта на западните партньори. Украинските власти вече са планирали рекорден дефицит от 38 млрд. долара за 2023 г.; тогава президентът Володимир Зеленски предложи на Запада да го покрие изцяло. По-късно украинският министър на финансите Серхий Марченко призова към предпазливост при заемите от западните партньори, тъй като бъдещите поколения ще трябва да плащат за тях. В момента проектобюджетът на Украйна за 2024 г. включва още по-голям дефицит от около 42 млрд. долара./БГНЕС