Борел: Има известно подобрение на срещата на Г-20 с Русия

Върховният комисар на ЕС по външни дейности и политика за сигурност Жозеп Борел заяви, че е видял "малко подобрение" в дипломацията с Москва по време на срещата на Групата на 20-те, на която се проведоха разговори между САЩ и Русия.

Държавният секретар Антъни Блинкен се срещна за кратко в четвъртък в Ню Делхи с министъра на външните работи Сергей Лавров и му оказа натиск във връзка с руската инвазия в Украйна.

Борел отбеляза, че Лавров е останал в залата, когато западните държави са критикували Русия, за разлика от срещата на външните министри на Г-20 в Бали миналата година, когато той е напуснал.

"Поне този път той остана и се вслуша. Това е малко подобрение, но е важно", заяви Борел на форума "Диалогът от Раизина" в Ню Делхи.

"Мисля, че е по-добре от нищо."

Борел заяви, че ще се противопостави на всяко усилие Русия да бъде изхвърлена от Г-20, която представлява най-големите икономики в света, подобно на изхвърлянето на Русия преди десет години от Г-7 - тогава Група на осемте - големи индустриални демокрации.

"Трябва да запазим възможностите за разговори или поне за слушане, ако не за разговори", каза Борел, цитиран от АФП.

По-късно на същия форум Лавров се появи в спорна ситуация и обвини Запада, че оказва натиск върху развиващите се страни да се обърнат срещу Русия.

"Нашите западни приятели крещяха в микрофоните: "Русия трябва да...! Русия трябва да...! Русия трябва да...!", каза той.

Той каза, че Блинкен и други западни лидери са настоявали по време на пътувания по света, че "Русия трябва да претърпи стратегическо поражение".

"Това, казват те, е екзистенциално за Запада в контекста на глобалното господство", каза Лавров.

Борел защити насърчаването на развиващите се страни да се противопоставят на войната, като същевременно добави, че е наясно с последващите ефекти, като например по-високите цени на храните.

"Разбирам хората от т.нар. глобален юг, които казват: вижте, ние не можем да понесем последиците от тази война", каза Борел.

"Но вижте кои са виновниците за това. Кой е създал проблема?"

Срещата на Г-20 приключи без съвместна декларация, но Индия публикува изявление, в което се отбелязва, че Русия и Китай са изразили несъгласие с призива към Москва да се изтегли от Украйна.

"Това е движение в дипломатически план", заяви канадският външен министър Мелани Жоли.

"За Индия да каже, че Русия и Китай са единствените, които не са постигнали консенсус, е послание само по себе си."

Жоли заяви, че в четвъртък се е срещнала и с Лавров и му е казала: "Русия трябва да се махне от Украйна - точка."

В Пекин говорителят на китайското външно министерство Мао Нинг заяви, че по време на срещата на Г-20 в Бали е станало ясно, че " форумът не е за решаване на въпросите на сигурността".

Членовете на Г-20 "имат различни виждания по въпроса за Украйна", каза тя пред репортери.

"Надяваме се, че членовете на Г-20 ще зачитат своите опасения и ще изпратят послание за солидарност и сътрудничество, вместо за разделение и взаимни обвинения." /БГНЕС

Ню Делхи / Индия