Борел: ЕС се нуждае от укрепване на военната си сигурност

Европейският съюз се нуждае от европейски въоръжени сили, за да гарантира собствената си сигурност, заяви ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел в своя неделен блог.

"Новата среда за сигурност показва, че ЕС трябва да поеме по-голяма отговорност за собствената си сигурност. За да постигнем това, се нуждаем от модерни и съвместими европейски въоръжени сили, които ще имат по-високо ниво на спектър и ще се стремят да изграждат способности и сила", пише той.

Според Борел страните от ЕС трябва да работят в три основни направления. "Първо, трябва да се работи по готовността на войските, включително по снабдяването. Второ, да увеличим съществуващите способности количествено и качествено през следващите пет години, като се съсредоточим върху натрупаните в миналото пропуски, като например стратегическите фактори, модернизацията на въздушната отбрана, кибернетичните и космическите способности, и това са само някои от точките", изброи той.

"Трето, в по-дългосрочен план, съвместно разработване на бъдещи ключови ресурси, като основни бойни танкове, модерно блокиране на зони/отбрана на достъп (A2/AD) или космическа ситуационна осведоменост", добави той.

Борел подчерта, че "е време да се постигне напредък в областта на европейската отбрана. Трябва да укрепим европейската отбранителна индустриална база и да гарантираме, че разполагаме с необходимите военни способности. Да можем да увеличим военните си способности, за да се защитаваме сами, да направим НАТО по-силна и да оказваме по-добра подкрепа на нашите партньори, когато е необходимо", заключи той.

Борел също така призна, че запасите от военно оборудване на Европейския съюз са се изчерпали заради помощта за Украйна. "Изчерпването на запасите в резултат на военната подкрепа, която оказахме на Украйна, е най-очевидният пример за недостатъците в отбраната на ЕС", написа Борел. /БГНЕС