Борел: ЕС не изнася стоки за Русия през Турция

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз отхвърли предположенията, че ЕС изнася стоки за санкционираната Русия чрез Турция.

Жозеп Борел направи това изказване, докато отговаряше на въпроси на депутати по време на Общото събрание на Европейския парламент, което се проведе в Страсбург, Франция.

В отговор на въпрос на испанския евродепутат Антони Комин дали Турция е помогнала на Русия да заобиколи санкциите, като ѝ е продавала стоки от ЕС, и какво ще направи Брюксел по този въпрос, Борел заяви, че е обсъдил въпроса с турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Обединените арабски емирства преди около две седмици.

"Чавушоглу ми даде информация за вноса на Турция от ЕС и за износа на страната за Русия, която показва значителен размер на износа на Турция за Русия", каза той.

"Въпреки това не се наблюдава значително увеличение на вноса на Турция от ЕС", добави той.

"Така че според статистическите данни, които получих, не изглежда правдоподобна теорията, че ЕС е създал триъгълник за износ към Русия през Турция".

Като припомни, че Турция не е солидарна с ЕС по отношение на санкциите срещу Русия, Борел каза: "Това е много важно: бихме искали Турция да се солидаризира с нас, защото е в Митническия съюз. Но аз държа на статистическите данни, които ми предостави Чавушоглу"./БГНЕС, Анадолска агенция

Страсбург / Франция