Борел: Делегацията на ЕС в Габон няма да бъде евакуирана

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че блокът засега не планира да евакуира персонала си от засегнатия от преврат Габон, тъй като "ситуацията е спокойна".

В разговор с репортери преди неформалната среща на министрите на външните работи на ЕС в Толедо, Испания, Борел заяви, че последните събития в централноафриканската страна "дават основание за загриженост, но ние не предприемаме евакуация, както в Нигер", предаде АФП.

На 30 август група високопоставени габонски военни заявиха, че са завзели властта, и анулираха резултатите от наскоро проведените общи избори.

Борел подчерта, че "в момента ситуацията е спокойна, няма насилие" в Габон, което да оправдае евакуацията на делегацията на ЕС.

Той заяви, че "военният преврат не е решение", дори ако "може да е имало нередности около" изборите.

ЕС "работи на дипломатическия фронт" и анализира събитията, добави той.

Среща на министрите на външните работи на ЕС

Министрите на външните работи на ЕС се срещнат отново днес, за да обсъдят отговора на съюза на войната в Украйна и положението в африканския регион Сахел. Домакин на срещата е Испания, която пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз на 1 юли.

От българска страна участва външният министър Мария Габриел.

Заедно с украинския министър на външните работи Дмитрий Кулеба, министрите ще обсъдят подкрепата за Украйна, както и дипломатическите средства за прекратяване на войната, заяви Борел.

Според официалния представител на ЕС решението на Москва да не удължи срока на действие на сделката за черноморското зърно, която беше сключена с посредничеството на Турция и ООН през юли 2022 г., е "отслабило позициите на Русия" в международните отношения.

Срещата на външните министри на ЕС също така дава възможност на блока да "преразгледа политиката си за Африка", добави той.

Министрите ще оценят и отговора на ЕС на военния преврат в Нигер, включително режима на санкции.

В срещата ще участват и Джон Азума, генерален секретар на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS), и Хасуми Масауду, външен министър на сваленото правителство на Нигер. /БГНЕС