Бойко Борисов: С 30% са свалили цената, а другите 70% къде са?

„Президентът потвърждава казаното от нас месеци наред”, заяви Бойко Борисов пред партийния актив на ГЕРБ в Хасково, цитирайки изказването на Румен Радев от събота, когато съобщи, че намаляването на цените на горивата и на природния газ за следващия месец е с 30%, и че докато има служебно правителство няма да има режим на тока, българите няма да стоят на тъмно.

Без да намерим петролен кладенец, само като служебното правителство една част от кражбата е спряло и тук искам да им кажа: Не е нужно да чакаме 2 октомври, за да го правим ние, с 30% са свалили цената, а другите 70% къде са? Още 70% трябва да свалят утре! Правилна им е посоката (на служебното правителство – бел. ред.), плаха е, показват, че могат. Да изсекат още 700-800 милиона, заяви Бойко Борисов.

Радев: Българите няма да стоят на тъмно

Той цитира и изказване на съпредседателя на „Продължаваме промяната” Асен Василев, продиктувано също от вчерашното изказване на президента. Според Борисов самият Василев си противоречи.

Те спряха договора с „Газпром” и не подписаха договор за доставки на втечнен газ и оставиха държавата с един танкер. Всички хранилища в Германия са на макс пълни с газ, само „Чирен” е на половина. А той (Асен Василев – бел. ред.) има наглостта да обвинява служебното правителство, коментира Борисов.

С какво „промяната” е допринесла за газовата връзка с Гърция, попита той, казвайки, че Петков и Василев нямат право да се оправдават с „не ни стигна времето”.

БВП при нас вървеше нагоре – стотици милиарди. Сега падат, каза още Борисов пред членовете и симпатизантите на партията в Хасково.

Борисов изброи кризите, по време на които ГЕРБ са управлявали, посочвайки финансовата криза в Гърция, миграционния натиск и стигайки до COVID-пандемията и заяви: Можем да помогнем и сега. На 2 октомври ще стане ясно имат ли нужда от нас хората или нямат.

Чисто партийно, ако те (ПП – бел. ред.) изкарат още 2-3 месеца, ще ги гонят хората. Това ще е пагубно. Каква градска десница? С БСП не трябва да се говори, коментира още Борисов в контекста на предстоящите избори.

Лидерът на ГЕРБ анонсира, че в сряда партията ще представи мащабен документ – План за възстановяване във всяка една сфера – енергетика, земеделие, култура, спорт, туризъм.

Войната в Украйна трябва да свърши – тя е лоша за украинците, лоша е и за нас. До тогава ние ще бъдем твърди – оръжие, каквото е необходимо, ще помагаме. И от тук насетне интересите на България трябва да се защитят с дипломация, заяви още Бойко Борисов. /БГНЕС