Бойко Борисов: Проблем с бюджета има откакто дойде COVID-19

Естествено, че има проблем с бюджета. Аз имам проблем с бюджета от миналата година, откакто дойде COVID-19. Сега от какво се оплакват, COVID-ът си замина.

Това заяви лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов на поредната си среща с младежи от партията, на която ги подготвя за предстоящите парламентарни избори. Срещата се провежда в централата на партията в София и се излъчва на живо чрез Фейсбука на Борисов. На нея присъстват младите от партията от цялата страна, заедно с бившите членове на кабинета - Лъчезар Борисов, Костадин Ангелов, Томислав Дончев, Деница Сачева, Екатерина Захариева и Теменужка Петкова.

Толкова се объркаха, че се паникьосаха, каза Борисов по повод скандала с подслушванията и продължи: Трескаво търсят някой като онзи бизнесмен в комисията, който се оказа, че нито ме знае, нито ме познава и нищо от казаното от него не излезе вярно.

Според него опонентите му искат да направят „нов Костинброд”.

Видя се, че на честни избори те не могат да победят. Ще видите какво нещо ще направят – канибализъм, добави Борисов и заяви, че вече хората не вярват на обвиненията за подслушване.

За медицинския хеликоптер така ме е яд. Вие знаете, че правителствата и тогавашния шеф на Военновъздушните сили накупиха само транспортни хеликоптери – от най-скъпите – „Кугър”-и, „Пантер”-и, да не говорим за три самолета „Спартан” – също транспортни, дет се вика на тях няма един пистоет, да гръмнеш, ако искаш. От тези Х-на брой хеликоптери, половината седят неизползваеми. Най-добрите, най-скъпите – неизползваеми. Вместо да поръчат и три и за медицински цели, ако има, пази Боже, война, с тази поръчка можеше да решим целия въпрос. И сега ще вадиме 20-30 милиона да купуваме на ново. Ама тя издръжката – летят, нелетят – тя се плаща, коментира Борисов темата с липсата на медицински спасителен хеликоптер от години в България.

Борисов направи коментар и по петъчния брифинг на служебния финансов министър Асен Василев.

Естествено, че има проблем с бюджета. Аз имам проблем с бюджета от миналата година, откакто започна COVID-a и затворихме предприятия. Беше ужасно, всички тогава искаха увеличение на доходите и затова вдигнахме с 15% заплатите на МВР, на пожарната, на парите за първа линия, на доктори, пенсии.

Тогава вие (към служебния кабинет – бел. ред.) седяхте като опозиция и викахте давай. Имате нужда от пари – има си надлежен ред. Ние тогава ви казахме, че е трудно, но вие не само, че не ни разбирахте и не проявихте съпричастност, а всеки ден биехте по нас – с протести. Сега от какво се оплаквате, COVID-ът си замина. Мобилизирайте се и си събирайте приходите, за да се пълни хазната, каза Бойко Борисов.

Стягайте се, работете, подсигурете до септември, до октомври – съберете приходите, добави той.

В заключение Борисов се обърна към младежите от ГЕРБ с думите: Няма да им се плашите, целта съм аз. Той им заръча да бъдат бастион на демокрацията. /БГНЕС