Бойко Борисов: Понятие "Турски поток" няма, ако искат – да спрат "Балкански поток"

Няма такъв бизнес, такова държавно предприятие, като "Балкански поток", което да носи толкова пари на българите – 1,309 млрд. печалба чиста. Ако колегите (от ПП-ДБ – бел. ред.) искат и считат, че в него има нещо лошо и трябва да предадат интересите на България в полза на Гърция, може още днес да внесат решение и да спрат "Балкански поток".


Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента, предаде репортер на БГНЕС.

Очаква се депутатите да обсъдят внесения от ПП-ДБ проект на решение за създаване на временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно изчезналия стратегически документ "Пътна карта за реализация на проекта за разширение на газопреносната система на Република България", както и изясняване на обстоятелствата по реализацията на проекта "Турски поток" на българска територия. Борисов каза, че ГЕРБ-СДС ще подкрепят създаването на комисията.

Бойко Борисов отправи директно питане към депутатите на ПП-ДБ с уговорката, че ако искат да спрат "Балкански поток", ГЕРБ ще ги подкрепи. Това обаче ще е национално предателство, категоричен бе Борисов.

Щом ще работим за интересите на други държави, поне да е ясно, че работим за интересите на чужди държави, добави Борисов и направи уточнението: Понятие „Турски поток“ на територията на България няма.

Той съобщи, че към днешна дата от Солун през Петрич между 8 и 10 млн. руски газ влизат в България.

Колкото и да не им се иска на колегите, само руска молекула има в нашите тръби, добави Борисов.

На въпрос за предстоящото първо четене на промените в Закона за хазарта, които предвиждат забрана на рекламите на хазартни игри, Борисов каза, че „има време“.

Стига с тази Антикорупционна комисия! Готови сме още утре да гледаме правилата, добави лидерът на ГЕРБ на друг въпрос.

Според кратката справка, която Борисов представи пред журналистите, той твърди, че за последните 9 месеца 150 пъти се е виждал с ПП-ДБ и ДПС.

От 270 дни правителство 150 пъти сме се виждали трите партии - ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, каза Борисов, отговаряйки на призива на Кирил Петков ГЕРБ и ДПС да кажат, че са „неформалната коалиция”.

Борисов заяви, че нито се срамува от ПП-ДБ, нито от Христо Иванов и не се разграничава от него.

Конституцията е добра и новото служебно правителство ще бъде избрано по същия начин както и старото - само че не от президента, а от служебния премиер Главчев.

Бойко Борисов съобщи, че ГЕРБ са абсолютно готови за избори. /БГНЕС