Богомил Николов: Не се очаква инфлация при коледните подаръци, при храните обаче тя се запазва

„Трудно е да кажем какви ще бъдат цените на коледните подаръци. Сега има едно успокоение на темпа на инфлацията, в близките две седмици няма предпоставки това да се промени. По-скоро цените можем да очакваме да не се повишават поне докато трае празничната кампания, вече след Нова година ситуацията може да се промени, но засега няма индикации за притеснение“. Това заяви в интервю за БГНЕС Богомил Николов, председателят на Асоциация „Активни потребители“.

Председателят на потребителската асоциация уточни, че инфлацията не е много равномерна в момента, в България. „Инфлацията е малко по-висока от европейската, като при храните има най-голямо повишение в цените, но при стоките, които избираме за подарък ситуацията не е толкова плашеща. При използването на енергийни услуги, при телекомуникационните услуги има един плавен ръст на цените, защото до голяма степен се закриват стари планове, създават се нови такива, които съответно са и с по-високи цени. В крайна сметка имаме инфлация, но тя настъпва в различно време в зависимост от това кога му изтича договорът“, заяви още той.

Николов уточни, че спрямо миналата 2021 г. е възможно дори при някои стоки да няма никаква инфлация. Ние обаче трябва да имаме предвид, че понякога намалената цена може да се дължи на намалено качество и на това, че стоката е стар модел, който ще излиза вече от пазара, коментира още Николов.

„Ако сравним нов модел през тази година спрямо нов модел от миналата година вече може да има повишение на цените, но този модел може да има нови екстри, които миналата година не са съществували. Трябва потребителите сами да си направят преценка от кои стоки имат нужда, от кои не и по този начин дори може да не се усети изобщо инфлация“, обясни още Богомил Николов. /БГНЕС