Богданов: Служебното правителство е сменило представителите на ДКК с политически лица

Все още нямаме приета бизнес програма на ДКК за 2022 г., камо ли за 2023 г.


Това заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, предаде репортер на БГНЕС.

Богданов съобщи, че над 90% от представителите на ДКК дружествата са били сменени и с политически представители в периода октомври 2022 г. – февруари 2023 г., като подчерта, че това е станало по време на служебното правителство.

Министърът на икономиката добави, че близо 600 млн. лв. са изхарчени за ремонт на язовири, като голяма част от обществените поръчки за били възлагани по непрозрачен начин и са с констатирани сериозни проблеми, които са документирани. Разходвани за различни от тази дейност са около 39 млн. лв. Преди 4 г. са закупени и два военни дрона за 6,5 млн. лв., които още не сме получили.

"Целта на днешната пресконференция е да представим оздравителната програма за развитие на публичните предприятия", обясни Богданов и посочи, че още с встъпването си в длъжност е заявил, че негов приоритет е да се направи пълен анализ на публичните предприятия към Министерството на икономиката и индустрията и на база на този анализ да се стигне до ясни заключения какви биха били последващите стъпки.

Той отбеляза, че дружеството ДКК управлява капитал от над 1 млрд. лв., или поне към последните данни, с които разполагат от Министерството към момента, тъй като дружеството няма приет и публикуван отчет за 2021 г.

Икономическият министър посочи, че са се сблъскали с липсата на бизнес програми. "Всяко едно дружество следва на има много ясна програма и цели, които си поставя", уточни той и съобщи, че към момента от 11 активни дружества под шапката на ДКК, 6 от тях, включително и ДКК, нямат одобрена и съгласувана програма за 2022 г.

"Дружествата под шапката на ДКК следва да публикуват своята бизнес програма за период от 3 г.", каза още Богданов и подчерта, че за миналия период 2018 – 2020 г. е била представена през септември месец 2021 г., или 9 месеца след изтичането на тази програма.

Богданов съобщи, че още нямаме приета програма на ДКК за 2022 г., камо ли за 2023 г.

"Възнагражденията ще бъдат намалени значително както за представителите на бордовете, така и на изпълнителните директори", обяви министърът на икономиката.

В Програмата за оздравяване и развитие на публичните предприятия към Министерството на икономиката и индустрията са заложени пълен анализ на всяко едно от дружествата към шапката на ДКК, като основният фокус ще е постигане на максимална ефективност на дружествата, актуализиране на бизнес програми. До края на годината от министерството са си поставили за цел да преструктурират дълга на ДКК към ББР в оптимални размери. До 6 месеца ще бъде организиран и прозрачен конкурс за органи на управление на ДКК.

Венелин Шъков, Десислава Чалъмова, Иван Зангочев, Елена Болтаджиева и Николай Желязков са хората, които в период от 6 месеца следва да изпълнят заложените цели, като всеки един от тях е избран лично от министър Богданов.

"С ясното съзнание сме, че дружество, което управлява капитал от 1 млрд. лв. трябва да има конкретна експертиза и опит", заяви министърът на икономиката, като допълни, че крайната цел е да се постигнат положителни финансови резултати, дружествата да се развиват и да стават все по-конкурентноспособни.

Богданов отбеляза, че се надява на подкрепа от страна на парламентарните групи.

Той обясни, че бордът на ДКК е бил 7-членен, след това е бил намален на 5-членен. В петък са подадени всички необходими документи за освобождаване на сегашния състав на борда на ДКК и в следващите 6 месеца председател на борда ще бъде Болтаджиева, а Зангочев ще бъде изпълнителен директор на ДКК.

От септември ще влязат в сила и новите, намалени заплати.

"Проектите, над които работи ДКК, изискват хората, които са в борда, да имат едва много сериозна експертиза", категоричен е Богданов.

"Неоснователно са изхарчени 600 млн. лв. – без обществени поръчки, без проекти, без реален анализ тези язовири, които ще ремонтираме нуждаят ли се от това или не", поясни Богданов и попита как можем да решим да изградим правителствен комплекс без да имаме реална обосновка и да платим авансово над 80 млн. лв. без да имаме готов проект.

Икономическият министър подчерта, че тези пари не са готови инвестиционни пари, а са суми, които ние сме взели дори на кредит и плащаме всяка година 1 млн. лв. "Тук проблемите се натрупват във времето и нашата цел е да се опитаме да променим текущия процес, защото тези дружества, вярвам, че имат наистина огромен потенциал, а до момента те са работили по-скоро политически", каза още той.

Богданов е категоричен, че разчита на експертизата на новоназначения екип и там, където се види, че има неефективно управление и злоупотреби, хората ще бъдат сменени.

Заплатите ще бъдат намалени с 50% от септември, тъй като е установено, че 14 хил. лв. е заплатата на директор на ДКК, а от 4300 до 4500 лв. са получавали членовете на борда на ДКК. /БГНЕС

Тагове: