Боевете в Газа бушуват въпреки усилията за примирие

Израелските въздушни удари нанесоха удари по Газа и екстремистите отново изстреляха ракети в събота, въпреки усилията за осигуряване на примирие. Ново предложение за прекратяване на огъня беше разпространено късно в петък от Египет, който посредничи между двете страни, след като предишна оферта се провали, каза палестински източник. Но този ход не допринесе много за потушаването на боевете и в събота сутринта свидетели в Газа съобщиха, че въздушни удари са нанесени по необитаеми райони на претъпкания анклав, докато сирените за въздушна атака виеха в съседните части на Израел.


До размяната на огън се стигна, след като палестинското министерство на здравеопазването съобщи за смъртта на двама мъже на 19 и 32 години при нападение на израелската армия в бежански лагер в окупирания град Наблус на Западния бряг. Израелската армия заяви, че това е била "контратерористична" операция, насочена срещу палестинци, които са планирали атаки срещу войници. „Въоръжени мъже са стреляли по силите, които са отговорили със средства за разпръскване на безредици и с бойна стрелба“, се казва в съобщението. „Двама от терористите бяха ликвидирани. Движението Фатах на палестинския президент Махмуд Абас каза, че двамата мъже, убити при нападението, са членове на въоръженото му крило „Бригадите на мъчениците от Ал-Акса“.


Настоящият изблик на насилие избухна във вторник, когато израелските въздушни удари срещу Газа убиха трима водещи членове на „Ислямския джихад“. Трима други високопоставени фигури от палестинската въоръжена групировка бяха убити при по-късни удари. Те са сред най-малко 33 палестинци, убити в боевете, според здравното министерство на Газа, включително деца.

В същото време палестинска ракета уби възрастна жена в централния израелски град Реховот, съобщиха спасителните служби.


Нова формула за прекратяване на огъня

Египет, исторически посредник между Израел и фракциите в Газа, работи за прекратяване и прекратяване на сраженията, най-тежките в израелско-палестинския конфликт след избухването му през август, довел до гибелта на близо 50 палестинци. Палестински източник в петък каза, че фракции в Газа изучават новата египетска формула за прекратяване на огъня, добавяйки, че Египет също чака отговора на Израел.

Междувременно израелската обществена телевизия съобщи, че на Израел е било предадено "подобрено" египетско предложение за прекратяване на огъня. По-рано имаше предпазлив оптимизъм, че примирието може да се случи, като източник от „Ислямски джихад“ каза, че сделката, изготвена от Кайро, е била разпространена сред ръководството на групировката. Но впоследствие източникът каза, че Израел "пречи на усилията на Египет за прекратяване на огъня".

Източник на „Ислямски джихад“ каза, че Мохамад ал-Хинди, който оглавява политическото бюро на групировката, е пристигнал в Кайро в четвъртък за разговори с представители на египетското разузнаване. Той каза пред АФП, че групата е търсила "почтено споразумение, което отразява интересите на палестинския народ и съпротивата".

"Почтено споразумение"

Мароко, което нормализира отношенията с Израел през 2020 г., заяви, че „твърдо осъжда неотдавнашните израелски атаки срещу ивицата Газа, които оставиха многобройни жертви сред невинни цивилни“, каза източник от външното министерство. Според израелската армия при последното изстрелване над 1000 ракети са били изстреляни от Газа към израелска територия, като 300 от тях са били прихванати от защитната система "Железен купол". На израелците, живеещи в райони, граничещи с палестинската територия, е казано да стоят близо до бомбоубежища.

Газа, крайбрежен анклав с население от около 2,3 палестинци, е измъчван от бедност и безработица след блокадата, наложена от Израел през 2007 г., когато ислямисткото движение Хамас пое управлението. Оттогава територията е била място на множество войни между въоръжени групировки и Израел, включително боевете през август, при които 19 деца бяха сред 49-те убити, според ООН. Конфликтът ескалира, откакто лидерът-ветеран Бенямин Нетаняху се върна на власт в края на миналата година, оглавявайки коалиция с крайнодесни и ултраортодоксални партии. Израел също беше разтърсен от най-голямата си вътрешна политическа криза от десетилетия, тъй като избухнаха масови протести срещу плановете за реформа на съдебната система, оглавявани от Нетаняху, който също се бори срещу обвинения в корупция в съда. /БГНЕС, АФП