Боби Бобев: Приемането на Френско-германския план за Косово е стъпка напред

Срещата на 27 февруари в Брюксел между косовския премиер Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич в никакъв случай няма да доведе до някакъв финален резултат.

Това заяви в интервю за БГНЕС историкът и дипломат д-р Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово.

Той подчерта, че е умерен песимист по въпроса за диалога между Сърбия и Косово и неговите конкретни резултати.

Диалогът се води от 2011 г. Това са вече 12 години, в които са подписани 33 двустранни споразумения. Ако не всички, то голяма част от тях останаха на хартия и не допринесоха за някакъв съществен напредък към нормализация на отношенията между Белград и Прищина. Нещо повече в периода 2018-2019 г. диалогът фактически беше прекъснат. След това се възстанови от нулева точка. Започнаха се отново преговори под егидата и посредничеството на Европейския съюз. Тогава усилията се насочиха към един финален документ, който трябваше да гарантира пълната нормализация на отношенията между двете страни. Така се стигна и до предложението, което е в основа на разговорите в Брюксел, така нареченият Френско-германски план, който все по-често се наименува План на ЕС. Неговият текст е конфиденциален, макар че в отделни медиите се повиха части от него“, заяви д-р Боби Бобев.

Той очаква двете страни да се съгласят по принцип с този план, но с условието, че „той ще бъде една добра основа за по-нататъшно продължаване на диалога и търсене на конкретни резултати“.

Неотдавнашните дискусии в сръбската Скупщина, както и категорично изразената позиция на Вучич сочат, че независимостта на Косово няма да бъде призната.

„По повод застъпената от премиера Курти и подкрепяна от САЩ и ЕС формула, че във финалното споразумение трябва да се стигне до взаимно признаване на двете страни, президентът Вучич иронично беше казал, че те само могат да си мечтаят за нещо подобно, но то няма да се случи. Може би ще се търси някаква формула. Има податки, че подобно съдържание има във Френско-германския план, че може да се стигне до членство на Косово в международните организации без това да бъде предшествано от официално признаване от Сърбия. Може би ще се избере този подход, не искам да гадая“, заяви посланик Бобев.

Той цитира и едно от последните социологически проучвания в Сърбия. Данните от него показват, че 57% от населението на страната е склонно да се постигне споразумение с Косово без това да означава официално признаване на държавата и членство в ООН. Подобна позиция застъпва и Вучич.

„Червените линии отново са достатъчно раздалечени и компромисът трябва да се търси някъде между тях. Стъпчица напред ще бъде, ако двете страни заявят, че приемат Френско-германския план като една основа за продължаване и задълбочаване на диалога и търсене на конкретни резултати от него“, заяви д-р Боби Бобев, бивш посланик в Косово и Албания. /БГНЕС