Блумбърг: Спутник V е най-големият руски пробив от времето на СССР

Руската ваксина „Спутник V“, към която на Запад първоначално се отнесоха със скептицизъм, се превърна в световен фаворит в борбата с пандемията, пише Блумбърг.

epaselect epa08597047 A handout photo released by Russian Healthcare ministry (Minzdrav) shows containers with a newly registered vaccine against coronavirus by Russian Scientific and Research Center of Epidemiology and Microbiology, named after Gamaleya, in Moscow, Russia, 11 August 2020. Certification of the vaccine opens the third massive stage of its testing. The first category of people who wil receive the vaccine will be teachers and doctors. EPA/MINZDRAV / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

В материала се отбелязва, че след публикуваните в медицинското списание „The Lancet“ резултати от третата фаза на клиничните изпитания, държавите са започнали да се редят на опашка за доставки на препарата.

Изданието съобщи, че „Спутник V” има 91,6 % ефективност срещу симптоматичен COVID-19, припомня БГНЕС.

В материала се подчертава, че в глобалната битка за победа над пандемията „ваксинационната надпревара“ е придобила геополитическо значение: правителствата се опитват да преодолеят огромните социално-икономически загуби след въвеждането на ограничителните мерки. Това дава предимство на Русия като една от страните, в която учените успяха да създадат качествена ваксина.

Най-малко 19 страни са одобрили руската ваксина, включително Унгария, която е член на Европейския съюз. Други ключови пазари като Бразилия и Индия са близо до издаването на разрешение за използването на препарата. Сега Русия се насочва към ценния пазар на ЕС, докато блокът се бори с програмата си за ваксинация на фона на недостига на доставки.

Макар да е твърде рано да се преценят политическите придобивки за Путин, Русия вече изпробва въздействието на „меката сила“ чрез ваксината върху международния си имидж след години на критики заради намеса в изборите и борба с политически опоненти както в страната, така и в чужбина. Държавната телевизия докладва подробно за доставки на ваксината в други държави.

Успехът на „Спутник V” няма да промени враждебността на западните правителства към Путин, въпреки че би могъл да засили геополитическото влияние на Русия в региони като Латинска Америка, смята Оксана Антоненко, директор в консултантска служба за контрол на рисковете.

Тази ваксина доказа, че може да бъде произведено нещо ново, което се търси в цял свят, а Русия извърши вероятно най-големия научен пробив от съветско време насам, пише още в материала. /БГНЕС